Miten tekoäly toimii? Näin kannattaa suhtautua ChatGPT:hen opetuksessa

Avoimen yliopiston tarjontaan avautuu uusi tekoälymalleja käsittelevä kurssi, Tekoäly opetuksen tukena. Se on maksuton ja kaikille avoin verkkokurssi.

JYU avoimen kevään uutuudet täydentyvät tänään julkaistavalla 1 opintopisteen laajuisella Tekoäly opetuksen tukena -verkkokurssilla.

Kyseessä on kaikille avoin ja maksuton verkkokurssi, joka ei vaadi esitietoja tekoälystä. 

"Kaikkien opetuksen parissa työskentelevien kannattaa ottaa haltuun tekoälyn perusteet. Tekoälyyn liittyvien pedagogisten näkökulmien hallitseminen kuuluu nyt ja tulevaisuudessa jokaisen opettajan työkalupakkiin", kertoo kurssin opettaja Tomi Waselius

Kurssin pääsuunnittelija on laskennallisen data-analytiikan apulaisprofessori Ilkka Pölönen.

Onko tekoäly työkalu muiden joukossa?

Tekoälyn käyttöä mullistava ChatGPT-kielimalli on ollut kevään 2023 kuuma puheenaihe ympäri maapallon.

"Uusien teknologioiden mahdollinen väärinkäyttö opiskelussa on aiheuttanut turhaa panikointia opettajien keskuudessa. Tekoäly ei ole teknologisesti niin kehittynyttä kuin kuvitellaan. Tämän kurssin käytyään siihen osaa suhtautua kuin mihin tahansa opiskelua tukevaan työkaluun", Waselius toteaa.

Ennen kaikkea Tekoäly opetuksen tukena -kurssi antaa valmiuksia uuden teknologian pedagogiseen hyödyntämiseen.

"Kurssilla saa myös konkreettisia eväitä ja materiaaleja, joiden avulla voi keskustella aiheesta omien opiskelijoiden kanssa. Toki kurssin suorittamisen lisäksi on tärkeää, että rohkeasti itse harjoittelee tekoälyjen käyttöä saamansa uuden ymmärryksen valossa, jotta voi syvällisemmin hahmottaa niiden mahdollisuudet ja rajoitukset opiskelun ja oman opetuksen kannalta."