Uutta tarjonnassa: Lasten ja nuorten liikunnan perusopinnot

Lasten ja nuorten liikunnan perusopinnoissa opiskelet Suomen ensimmäistä lasten ja nuorten liikunnan opintokokonaisuutta tutkittuun tietoon nojaten. Nämä opinnot ovat tarjolla vain Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Voit ilmoittautua opintoihin 1.8.2020 alkaen.

Lasten ja nuorten liikuntaa liittyy paljon erityispiirteitä ja edelleen paljon myyttejä. Lapset kasvavat, kypsyvät ja kehittyvät kukin omalla tahdillaan, eivätkä aikuisilla havaitut liikunnan lainalaisuudet aina päde lapsilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin perustaa luodaan jo lapsuudessa

Yhteiskunnan muuttuminen ja liikkumattomuuden mahdollisuuksien lisääntyminen haastavat lasten ja nuorten normaalia kasvua, kypsymistä ja kehitystä. Useiden kansansairauksiemme juuret ovat lapsuudessa.

Olemme vasta alkaneet ymmärtää saadessamme lisää tutkittua näyttöä, kuinka varhain elämäntapaan liittyvät valinnat liikkumisessa, ravitsemuksessa ja unessa näkyvät esimerkiksi lasten sydänterveydessä, perusopintokokonaisuudesta vastaava liikunta- ja terveystieteiden yliopistonopettaja Henna Haapala toteaa.

Elämänkulun terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi osaamista ja ymmärrystä lasten ja nuorten liikunnasta tarvitaan yhä enemmän. Lasten ja nuorten liikunnan tuntemisesta on hyötyä lasten ja nuorten liikunnanohjauksessa, urheiluvalmennuksessa, varhaiskasvatuksessa, liikunnanopetuksessa sekä terveystiedossa.

Tutkittua tietoa lasten ja nuorten liikunnasta

Lasten ja nuorten liikunnan opinnoissa tutustut muun muassa lasten ja nuorten kasvun ja kypsymisen merkitykseen valmennuksessa sekä lasten ja nuorten harjoittelun erityispiirteisiin. Lisäksi perehdyt urheilijaksi kasvamisen malleihin, liikunnan terveysvaikutuksiin ja mahdollisiin liikunnan riskeihin sekä eettiseen ja turvalliseen testaustoimintaan.

Vastaavaa opintokokonaisuutta ei ole Suomessa aiemmin ollut tarjolla, nämä opinnot ovat ainutlaatuinen mahdollisuus lisätä omaa tietoa ja osaamista lasten ja nuorten liikunnasta, Haapala kannustaa.

Uudessa perusopintokokonaisuudessamme pääset tarkastelemaan lasten ja nuorten liikunnan erityiskysymyksiä ja liikunnan edistämisen mahdollisuuksia uusimman tutkimustiedon valossa.

Lue lisää: Lasten ja nuorten liikunnan perusopinnot Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa