Liikunta- ja hyvinvointiosaaminen

Näin aloitan opintoni

1. Opintojen aloittaminen 

  1. Tutustu oppiaineeseen ja sen opintojaksoihin.
  2. Suunnittele opintosi.
  3. Ilmoittaudu opintojakson suoritustapaan ja maksa opintomaksu. LTKY4001 Kehosta mitattava hyvinvointitieto ja JSBY7110 Digimarkkinointia käytännössä 2 op ovat maksuttomia opintojaksoja. Muut opintojaksot maksavat 15 € / opintopiste. Lisätietoja opintomaksuista.  
  4. Aloita uuden oppiminen Moodlessa.

Katso täältä pidempi versio aloitusohjeesta ja löydä vastauksia opintojen aloittamista koskeviin kysymyksiisi.

2. Opiskelu avoimessa yliopistossa

Lue lisää ilmoittautumisesta, opintomaksuista ja opintojen suorittamisesta


3. Opintokokonaisuuden rakenne

Opintokokonaisuuden pakolliset opintojaksot (6 op) LTKY4002 Orientaatio Liikunta ja hyvinvointiosaamiseen 1op
LTKY4001 Kehosta mitattava hyvinvointitieto 2 op
LTKH1001 Hyvinvointivalmennus elintapamuutoksen tukemisessa 2 op
LTKY4003 Liikunta- ja hyvinvointiosaamisen kehittyminen 1 op

Valinnaisista opintojaksoista valitaan opintojaksoja niin paljon, että opintokokonaisuuden minimilaajuus 15 op täyttyy. Voit valita valinnaisia opintoja vapaasti alla olevilta osa-alueilta.

Valinnaiset opintojaksot (min. 9 op)

Liikkumista, terveyttä ja hyvinvointia eri ikäkausina

LTKY1005 Liikunta, terveys ja hyvinvointi elämänkulussa 5 op
LBIP1015 Fysiologian perusteet 2 op
LBIP1013 Kuormitusfysiologian luennot 2 op
LNLP1003 Lasten ja nuorten liikunta ja terveys 4 op
TGEP1006 Fyysinen toimintakyky, liikunta ja vanheneminen 4 op
KTEA012 Urheilijan terveys 4 op
LLTY011 Ravitsemus ja liikunta 4 op

Hyvinvoinnin edistäminen ja valmennus TTIP1002 Terveyden edistäminen 3 op
LTKY1006 Liikunta- ja terveyskäyttäytymisen edistäminen 5 op
LPSP1004 Liikuntapsykologian perusteet 5 op
LPEY1002 Liikunnan ja urheilun pedagogiikka 3 op

Liikunta- ja hyvinvointiteknologia sekä digiosaaminen LTKY4004 Kehosta mitattavan hyvinvointitiedon analyysi ja tulkinta 3 op
TIEP1830 Johdatus robotiikkaan 2 op
TIEP2000 Tekoälyn perusteita ja sovelluksia 2 op

Yrittäjyys ja markkinointi

JSBY7110 Digimarkkinointia käytännössä 2 op
YTTP1140 Yrittäjyyden perusteet 5 op


3.1 Liikunta- ja hyvinvointiosaamisen opintokokonaisuuden opetusohjelma lv. 2023-2024

Tutustu lukuvuoden 2023-2024 opetusohjelmaan tästä.


4. Tutkinto-opiskelijat: Kehosta mitattavan hyvinvointitiedon analyysi ja tulkinta (3 op) opintojakson suorittaminen Jyväskylän yliopistossa tutkintoa suorittaville

Jos suoritat tutkintoa Jyväskylän yliopistossa, voit hakea perustutkinto-opiskelijoiden 20 opiskelijan maksuttomaan kiintiöön Kehosta mitattavan hyvinvointitiedon analyysi ja tulkinta -opintojaksolle. Haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa (syksyllä ja keväällä). Tarkemmat tiedot hakuajasta ja ohjeet hakemiseen löydät verkkosivuilta: https://www.avoin.jyu.fi/fi/ilmoittautuminen/opintomaksut/tutkinto-opiskelijoille

Kaikki tutkinto-opiskelijat voivat myös suorittaa opintoja Avoimessa yliopistossa maksamalla yleisen opintomaksun. Avoimen yliopiston opintojaksoille ilmoittaudutaan tämän opinto-oppaan kautta: https://www.avoin.jyu.fi/opinto-opas/fi/moduuli/liihyvavoinjyu/


5. Opintojen suoritusjärjestys

Opinnot aloitetaan opintojaksolla LTKY4002 Orientaatio Liikunta ja hyvinvointiosaamiseen (pakollinen). Opintojakson osana laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa selkiytetään suoritettavien opintojen sisältöä ja aikataulua: mitä opintojaksoja tulet suorittamaan, miten ja milloin.

Orientaatio Liikunta ja hyvinvointiosaamiseen -opintojakson jälkeen opiskelija voi edetä muihin opintojaksoihin haluamassaan järjestyksessä, mutta LTKY4001 Kehosta mitattava hyvinvointitieto (pakollinen) suosittellaan suoritettavan alkuvaiheessa opintoja. Ennen LTKY4003 Kehosta mitattavan hyvintointitiedon analyysi ja tulkinta -opintojaksoa suositellaan suoritettavan LBIP1015 Fysiologian perustteet ja LBIP1013 Kuormitusfysiologian perusteet -opintojaksot, jos sinulla ei ole aikaisepaa tietoa ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta.

Opintokokonaisuuden viimeisenä jaksona suoritetaan LTKY4003 Liikunta- ja hyvinvointiosaamisen kehittyminen (pakollinen).


6. Opintojaksojen suoritustavat

Liikunta- ja hyvinvointisaamisen opintokokonaisuuden voit suorittaa etä- ja verkko-opintoina.  Huomioithan kuitenkin, että valinnaisista opintojaksoista LBIP1015 Fysiologian perusteet suoritetaan lähitenttinä Jyväskylässä, Helsingissä, Kokkolassa tai yhteistyöoppilaitoksessa.


7. Huomioitavaa opintoja suunnitellessa

Monet valinnaisista opintojaksoista kuuluvat useampaan opintokokonaisuuteen (esimerkiksi sama opintojakso saattaa kuulua Terveystieteiden perusopintoihin, Terveystiedon perusopintoihin ja Liikunta ja hyvinvointi opintokokonaisuuteen). Jokainen suoritettu opintojakso voidaan kuitenkin kiinnittää vain yhteen opintokokonaisuuteen. Valitse siis kokonaisuuteen sellaisia opintojaksoja, joita et ole aikaisemmin tehnyt tai suunnittele tekeväsi osana jotain toista opintokokonaisuutta. Lisätietoja saat opintopalveluista. Tarkemmin tästä kerrotaan myös Orientaatio liikunta- ja hyvinvointiosaamiseen 1 op opintojaksolla, jossa suunnittelet mitä opintojaksoja aiot sisällyttää opintokokonaisuuteen.

Jos olet pakollisista opintojaksoista suorittanut LTKY4001 Kehosta mitattava hyvinvointitieto opintojakson ja sisällyttänyt / kiinnittänyt sen Jyväskylän yliopiston tutkinto-opintoihisi, niin tilalle suoritetaan valinnaisista opintojaksoista opintoja siten, että kokonaisuuden minimilaajuus 15 op täyttyy.

8. Opintopalvelut

Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä avoimen yliopiston opintopalveluihin.

9. Onko sinulla kysyttävää Jyväskylän yliopiston tutkintokoulutuksen hakuun tai valintakokeisiin liittyvistä asioista?

Yleisissä hakuasioissa voit ottaa yhteyttä JYU:n Hakijapalveluihin
Kysymykset liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkinto-opiskelusta, opiskelijavalinnoista ja hakuneuvonnasta voit osoittaa osoitteeseen: opintoasiat-sport@jyu.fi