Avoin yliopisto – avoin sinulle.

Yliopisto-opintoja joustavasti koulutustaustasta riippumatta

Tehtävänämme on järjestää kumppaneidemme kanssa avointa yliopisto-opetusta juuri sinulle. Samalla edistämme koulutuksellista tasa-arvoa ja elinikäistä oppimista. Avoin yliopisto-opetus on aidosti avointa kaikille. Emme edellytä tiettyä pohjakoulutusta tai ikää ja otamme esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioon opintojen suunnittelussa. Meillä erilaiset tavoitteet ja tarpeet opinnoille ovat mahdollisia. Saatat tavoitella opiskelupaikkaa yliopiston tutkintokoulutukseen tai haluat uutta pätevyyttä työhösi. Osa opiskelijoistamme on elinikäisiä oppijoita, jotka ovat kiinnostuneita opiskelemaan erilaisia itseään kiinnostavia sisältöjä. Osa opiskelijoistamme taas on hyvinkin päämäärätietoisia, ja he koostavat tarjonnastamme kandidaatin tutkintoon vaadittavat opinnot. Meillä on tilaa kaikille näille tavoitteille! Mikä on sinun tavoitteesi?

Intohimonamme on jo kolmenkymmenen vuoden ajan ollut kehittää aikuisille soveltuvaa verkkovälitteistä opetusta. Opintomme pohjautuvat Jyväskylän yliopiston asiantuntijoiden kehittämiin opetussuunnitelmiin. Meillä opiskelet siis samoja sisältöjä kuin yliopiston tutkinto-opiskelijat. Meille on helppoa tulla - opintojamme opiskelee vuosittain noin 13 000 opiskelijaa ja opintosuorituksia muodostui vuonna 2016 yhteensä 100 000. Kiitos tästä kuuluu sinulle oppimisesta kiinnostunut opiskelija sekä työhönsä paneutuvalle henkilökunnallemme.

Opintotarjonnassamme on opintoja lähes kaikista tiedekunnista sekä kielikeskuksesta. Voit valita tarjonnastamme itseäsi kiinnostavia sisältöjä ja omaan oppimistarpeesi kannalta sopivan kokoisia osia. Voit opiskella siis joko laajempia opintokokonaisuuksia tai yksittäisiä opintojaksoja.  

Verkko-opintomahdollisuuksien lisäksi toteutamme osassa oppiaineita lähiopetusta Jyväskylässä ja Helsingissä. Lisäksi opetusta järjestävät kanssamme monet kumppanit eri puolilla Suomea. Kumppaneihimme kuuluvat kansanopistot, kesäyliopistot, kansalaisopistot ja lukiot.

Visio ja arvot

Visiomme on olla Suomen laadukkain, suurin ja myös kansainvälistyvä avoin yliopisto. Meidät tunnetaan hyvästä palvelusta ja aktiivisesti uudistuvista, pedagogisesti korkealaatuisista sekä joustavista opiskelumuodoista. Olemme kiinteä osa Jyväskylän yliopistoa ja sen kokonaisstrategisia linjauksia.

Arvomme ovat

1. Oppijalähtöisyys ja elinikäinen oppiminen
Tarjoamme opiskelijoillemme monimuotoisia opiskelumahdollisuuksia
2. Akateeminen sivistys
Tarjoamme laadukkaita mahdollisuuksia akateemiseen sivistykseen. Tämä mahdollisuus ei katso asuinpaikkaa eikä edellytä tiettyä koulutustaustaa tai pohjakoulutusta.
3. Yhteistyökumppaneiden menestys
Olemme kumppaneillemme luotettava, arvostettu ja tavoiteltu avoimen yliopisto-opetuksen toimija. Kumppaneiden menestys kattaa niin yliopiston sisäiset kuin ulkoisetkin kumppanit sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.
4. Uudistuminen ja innovatiivisuus
Toimimme yhteisöllisesti ja luovasti. Luovuus sisältää sekä vanhasta luopumista ja uuden luomista. 
5. Kestävä kehitys
Toimimme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Organisaatio

Organisoitumisemme on systeeminen: se sisältää toisiinsa kytkeytyviä tasoja. Toimintamme keskiössä on opiskelija ja hänen oppimisen ja opiskelun tarpeensa. Sisin kehä sisältää opiskelijoillemme näkyvän ja lähellä heitä oleva toimintamme: opiskelijoiden ohjauksen ja neuvonnan sekä opetuksen. Seuraava kehä sisältää organisaatiomme erilaiset ryhmät: johtokunnan, johtoryhmän ja opetuksen kehittämisryhmän. Kolmantena mallissa on "Kehittämisen kehä", joka kattaa Tutkimuslähtöisen pedagogisen kehittämisohjelmamme. Uloimpana kehänä organisaatiorakenteessamme ovat yhteistyö ja sidosryhmät.

Organisaatio_JYAY_2017_12_22.png

Johtokunta

Johtokuntamme nimittää Jyväskylän yliopiston rehtori. Johtokunnan tehtävät on määritelty Jyväskylän yliopiston johtosäännössä. Johtokuntamme tehtäviin kuuluu mm. avoimen yliopiston toiminnan arvioiminen ja kehittäminen, toiminta- ja taloussuunnitelman hyväksyminen sekä opiskelijoiden valintaperusteiden päättäminen.
Toimikausi: 1.1.2018 - 31.12.2021
Puheenjohtaja: vararehtori Marja-Leena Laakso
Sihteeri: sihteeri Sini Timonen  
Jäsenet (varajäsen):

  • Dekaani Hanna-Leena Pesonen (dekaani Minna-Riitta Luukka)
  • Hallintopäällikkö Heikki Herva (hallintopäällikkö Taru Kujanpää)
  • Rehtori Jaana Laitila, Alkio-opisto (koulutussuunnittelija Anu Urhemaa, Tampereen kesäyliopisto)
  • Pedagoginen johtaja Anna Kaikkonen (yliopistonopettaja Tarja Ladonlahti)
  • Yliopistonopettaja Kirsi-Marja Sauren (yliopistonopettaja Piia Leppämäki)
  • Opiskelija Kimmo Jantunen

Lisäksi asiantuntijajäsenenä on koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen.

Opetuksen kehittämisryhmä

Jyväskylän yliopiston tutkintosäännön mukaan opetuksen kehittämisen tueksi nimetään opetuksen kehittämisryhmä.  Opetuksen kehittämisryhmämme nimittää Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston johtaja. Ryhmässä on myös opiskelijajäsen. Opetuksen kehittämisryhmän tehtävänä on seurata koulutuksemme tuloksellisuutta, kehittää opetuksemme ja opiskelun laatua sekä edistää opetuksen jatkuvaa kehittämistä. 
Toimikausi:
1.1.2017 - 31.12.2020
Puheenjohtaja:
pedagoginen johtaja, yliopistonopettaja Anna Kaikkonen
Jäsenet: 
yliopistonopettajat Minna Oikari, Leena Valkonen, Sirpa Tapola-Tuohikumpu, Mari Laine ja koulutuspäällikkö Katja Lehtonen sekä tuntiopettaja Enni Junttila ja opiskelija Minna Haapakoski. 

Hankkeet

Pedagoginen kehittäminen

Kehitämme toimintaamme yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten kumppaneidemme kanssa hankkeissa. Osallistumme hankkeisiin, jotka edistävät yliopistomme aikuiskoulutusta ja pedagogisen toimintamme kehittämistä. Kansainväliset hankkeet tarjoavat mahdollisuuden tarkastella ja kehittää toimintaamme eurooppalaisesta näkökulmasta. Hanketoiminnan tulokset näkyvät opiskelijoillemme rohkeina ja innovatiivisina ratkaisuina niin opetuksessa kuin ohjauspalveluissa. Henkilöstöämme on vuosittain mukana erilaisissa hankkeissa. 

 

Kehitämme aktiivisesti aikuisopiskelijoille soveltuvia pedagogisia ratkaisuja. Yliopistopedagogista ja aikuiskoulutukseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä seuraamme kansallisesti ja kansainvälisesti. Henkilöstössämme on innovatiivisia kokeilijoita ja aktiviisia kouluttautujia. Toisilta oppiminen sekä oman osaamisen ja kokemuksen jakaminen tiimeissä ja yli oppiainerajojen leimaavat vahvasti toimintaamme. Lanseerasimme vuonna 2017 tutkimuslähtöisen pedagogisen kehittämisohjelmamme, jossa kehitämme uusia pedagogisia ja teknologisia ratkaisuja oppimisen tueksi sekä työelämäläheisiä opintoja, uudistamme oppimisen arviointi- ja palautekäytäntöjämme sekä neuvonta- ja ohjauspalveluitamme. 

Avoin yliopisto-opetus Suomessa

Kaikki Suomen neljätoista yliopistoa järjestävät avointa yliopisto-opetusta. Avointen yliopistojen tilastotietoa löydät valtakunnallisesta opetushallinnon Vipunen- tilastopalvelusta.

Avoimilla yliopistoilla on yhteistyöverkosto Avoimen yliopiston foorumi. Foorumin verkkosivuilta löydät myös Avoimen yliopisto-opetuksen valtakunnallisen strategian 2014-2018, johon on koottu avoimen yliopisto-opetuksen periaatteita ja tavoitteita sekä linjattu yhteistyötä.

Yhteystiedot

  • Käyntiosoite: Alvar Aallon katu 9 (Ruusupuisto), 4. kerros
  • avoneuvo@avoin.jyu.fi
  • Opiskelijapalveluiden puhelinnumero: 040 576 7760

Tilaa avoimen yliopiston uutiskirje

Saat tietoa avoimen ajankohtaisista asioista ja vinkkejä avoimen yliopiston opintotarjonnasta sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit koska tahansa perua suostumuksesi. Tutustu myös tietosuojailmoitukseemme täällä.

Kun painat liity-nappia, siirryt tilauksen onnistumisesta kertovalle sivulle. Pääset takaisin painamalla selaimesi paluunappia.