Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto

100 000 opintopisteen raja rikki - Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto-opetus historialliseen opintopiste-ennätykseen

Ensimmäistä kertaa historiansa aikana Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa on suoritettu yli satatuhatta opintopistettä vuoden aikana. Vuonna 2016 suoritettiin siis yhteensä 100 684 opintopistettä, joka on yli 4000 opintopistettä enemmän kuin vuonna 2015. Jyväskylän yliopiston osuus koko maan avoimessa yliopisto-opetuksessa suoritetuissa opintopisteissä oli 27 prosenttia.

”Tulos on mahtava! Teimme uuden ennätyksemme nyt jo viidentenä vuonna peräkkäin”, iloitsee avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen. ”Erinomaisen tuloksemme salaisuus piilee siinä, että opiskelijan on mahdollista aloittaa opinnot koska tahansa, meillä on joustavia opintoja ja monimuotoisia suoritustapoja”, jatkaa Lerkkanen.

Aktiivinen kehitystyö on Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa yksi toiminnan kulmakivistä. Opiskelijaa autetaan opinnoissaan eteenpäin ohjauksellisen pedagogiikan ja ohjauksen keinoin. ”Tämä on erityisesti tarpeen, kun opintoja suoritetaan paljon etäopiskellen ja verkossa. Samasta syystä huomiota kiinnitetään myös oppimisympäristöjen laadukkuuteen ja verkkoympäristöjen käytettävyyteen. Myös laadukas tutkimusperustaisen opetuksen pedagogiikan kehittäminen koetaan erittäin tärkeäksi”, Lerkkanen kuvaa kehittämisen kohteita.

Pedagogiikan kehittämisen tueksi avoimessa yliopistossa on luotu muun muassa tutkimuslähtöinen pedagoginen kehittämisohjelma, joka käynnistyy vuonna 2017. Ohjelman kehittämisteemoja ovat oppimisen arviointi- ja palautekäytänteet, tieto- ja viestintäteknologisesti tuettujen pedagogisten ratkaisujen kehittäminen, monialaisten ja työelämäläheisten osaamiskokonaisuuksien rakentaminen sekä opiskelijalähtöinen neuvonta ja ohjaus.

Jyväskylän yliopiston avointa yliopisto-opetusta toteutetaan Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa sekä noin 50 yhteistyöoppilaitoksessa ympäri Suomea.

Johtaja Jukka Lerkkanen
jukka.lerkkanen@jyu.fi