Toinen reitti yliopistoon -hankkeen tehtävänä on ollut koota ja seurata hankkeessa mukana olevien yliopistojen tekemää väylien kehittämistyötä ja rohkaista uudistuksiin. Seurannan kautta on myös tunnistettu kolme väylämallia, jotka ovat jalostuneet perinteisestä avoimen väylästä kehittämishankkeen myötä.
Ajankohtaista Try
Miten opiskelijavalintoja kannattaisi kehittää jatkossa? OKM:n Birgitta Vuorinen, UNIFIn Petri Suomala sekä Mari Kähkönen yliopistojen hakijapalveluverkostosta pohtivat opiskelijavalintojen tulevaisuutta kärkihankkeiden jälkeen Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarissa joulukuussa 2020.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeen joulukuisen seminaarin tallenne on nyt julkaistu. Se on katsottavissa kesäkuun 2021 loppuun saakka. Tallenteen tekstityksiä viimeistellään parhaillaan.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa on kehitetty monipuolisesti myös avoimen väylän tiedotusta, neuvontaa ja ohjausta (TNO) sekä opintopalveluita. Kehittämistyötä edistettiin muun muassa palvelumuotoilun avulla, josta saimme konkreettisia käytännön esimerkkejä TNO-palveluiden kehittämiseen.
Toinen reitti yliopistoon -hanke siirtyy vähitellen joululoman viettoon. Hankkeelle myönnetyn jatkoajan turvin kehittämistyö jatkuu kesään 2021 saakka. Kiitos kaikille yhteistyötä kanssamme tehneille ihmisille ja tahoille!
Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarissa 10.12.2020 (tallenne tulossa) julkaistiin Toinen reitti yliopistoon -hankkeen kirja ”Marginaalista vakiintuneeksi valintatavaksi – ideoita avoimen väylän kehittämiseen”. Kirjan on tarkoitus auttaa avoimen väylän kehittäjiä tulevaisuuden työssä, kun hanke päättyy. Kirjoitustyöhön osallistui kymmeniä ihmisiä yhdestätoista hankeyliopistosta.
Kun korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamis- ja kehittämishankkeet päättyvät vähitellen, vastuu jatkosta on yksittäisillä korkeakouluilla. Hakijan kannalta valtakunnallista yhteistyötä kannattaa tehdä jatkossakin. ”Yliopistojen yhteisen suunnittelutyön jatko on olennaista, jotta avoimen väylästä tulee hakijan näkökulmasta selkeä valintatapa”, Toinen reitti yliopistoon -hankkeen Paula Savela sanoo.
Verkkovälitteisen Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarin ilmoittautuminen on nyt avoinna.
Avoimen väylää suositaan myös työelämän tarpeiden vuoksi, mikä on huomioitu myös Toinen reitti yliopistoon -hankkeen kehittämistyössä. Tutkinnon koetaan parantavan oman osaamisen lisäksi muun muassa työllistymismahdollisuuksia. Työelämäpohjaisia syitä tutkinnon tavoitteluun tarkastelevat Toinen reitti yliopistoon -hankkeen Soila Lemmetty, Tuomo Kuivalainen ja Nina Haltia tuoreessa artikkelissaan Yliopistopedagogiikka-julkaisussa.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeen Paula Savela ja Tuomo Kuivalainen kirjoittavat Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston blogivieraana avoimen väylän jatkokehittämisen tarpeista.
Toinen reitti yliopistoon -hanke kokoaa parhaillaan projektin tähänastisia tuloksia ja kokemuksia kirjoihin ja kansiin, jotta myös tulevaisuudessa avoimen väylien kehittäjät voivat hyödyntää hankeaikana syntyneitä ideoita ja hyviä käytänteitä väyliä uudistaessaan. Verkkoversiona ja painettuna kirjana tuotettava opas julkaistaan 10.12.2020 TRY-hankkeen loppuseminaarissa.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeen avoimen väylän kehittämistyö huipentuu syksyn 2020 päätteeksi virtuaaliseen loppuseminaariin ja TRY-käsikirjan julkaisuun.
Toinen reitti yliopistoon -hanke vastasi avoimen väylällä opiskelusta kiinnostuneiden kysymyksiin 20.8.2020 verkkotilaisuudessa. Ennakko- ja livekysymyksiin vastasivat projektipäällikkö Paula Savelan lisäksi eri yliopistojen edustajat.
Mitä "avoimen väylä" tarkoittaa? Kuka voi opiskella avoimen väylällä? Onko väylää tiettyyn oppiaineeseen? Kuinka paljon väyläopinnot maksavat? Miksi kannattaa hakea avoimen väylän kautta? Kysy avoimen väylästä -verkkotilaisuudessa 20.8.2020 voi esittää askarruttavia kysymyksiä avoimen väylään liittyen. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 19.8. saakka.
Avoimen väylää on uudistettu nyt lähes kahden vuoden ajan Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa. Elokuussa 2020 alkaa TRY-hankkeen loppukiri avoimen väylän kehittämiseksi.
Itä-Suomen yliopisto avasi viime kesänä 20 opiskelijan avoimen väylän pilottireitin läntisen teologian opintoihin. Syksyllä 2020 valitaan yhteensä 50 opiskelijaa kahteen väyläryhmään, sillä läntisen teologian lisäksi väyläopinnot avautuvat myös ortodoksiseen teologiaan.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa kehitetään parhaillaan oikeustieteiden avoimen väylää. Tavoitteena on luoda opintoihin perustuva hakureitti myös toisen asteen opiskelijoille. Tutkintokoulutukseen voi päästä avoimen väylältä jo nyt kaikissa niissä yliopistoissa, joissa oikeustiedettä voi opiskella, ja lähivuosina väylältä hakevien aloituspaikkakiintiöitä pyritään kasvattamaan.
Itä-Suomen yliopisto sekä Riveria avaavat syksyllä avoimen väylän ammatillisesta koulutuksesta yliopistoon varhaiskasvatuksen opettajan tutkintokoulutukseen.
Yliopistojen opiskelijavalintojen parissa työskentelevät pitävät avoimen väylää tarpeellisena mahdollisuutena muiden hakutapojen rinnalla. Aloituspaikkoja ja väyliä on kuitenkin vielä melko vähän eikä niitä tunneta vielä yleisesti. Väyliä tulee kehittää sekä valtakunnallisesti että yliopiston sisällä ja alueellisesti, ilmenee Toinen reitti yliopistoon -hankkeen (TRY) kyselystä yliopistojen opintohallinnon henkilöstölle. Kyselyn toteutti Koulutuksen tutkimuslaitos (KTL).
Opinto-ohjaajat tuntevat avoimen väylän hakutapana yliopistoon, mutta tietoa voisi olla enemmän ja helpommin löydettävissä. Tärkeitä tietolähteitä opoille ovat yliopistojen omat sivut sekä Opintopolku.fi-palvelu, selviää Toinen reitti yliopistoon -hankkeen kyselystä, jonka toteutti Koulutuksen tutkimuslaitos.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeen kevätwebinaarissa 23.4.2020 käsiteltiin avoimen väylän kehittämisen aikana pintaan nousseita teemoja: Mikä olisi avoimen väylän osuus yliopistojen opiskelijavalinnoissa? Mitkä ovat toimivan väylän elementit? Pitäisikö väylän olla maksuton ainakin osalle hakijoista? Aiheista keskustelivat niin avoimen väylän kehittämisen parissa työskentelevät kuin ministeriön sekä opiskelijajärjestöjen edustajat.
Yliopistojen opiskelijavalintojen uudistusta on tehty vuodesta 2017 alkaen niin valintakokeiden, todistusvalinnan kuin avoimen väylän osalta. Tänä keväänä myös koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne pakottaa yliopistot etsimään ratkaisuja perinteisten valintakokeiden korvaamiseen. Molemmissa yhteyksissä on pohdittu ennen hakua suoritettujen opintojen eli avoimen väylän laajempaa hyödyntämistä opiskelijavalinnoissa.
Tervetuloa mukaan kevään ensimmäiseen TRY-webinaariin! Verkkotilaisuudessa tarkastellaan, miten avoimen väylä on muuttunut marginaalista mahdollisuudeksi opiskelijavalinnoissa Toinen reitti yliopistoon -hankkeen aikana.
Tehokas tiedotus, neuvonta ja ohjaus -työpaja antoi mahdollisuuden yliopistojen väliseen yhteistyöhön myös opintopalveluiden osalta. TNO-palvelut ovat olennainen osa avoimen väylien kehittämistyötä, sanoo Riina Kärkkäinen Toinen reitti yliopistoon -hankkeesta.
Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen myötä valtaosa opiskelijoista saa opiskelupaikkansa ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Todistusvalinnan lisäksi yliopistoon voi hakea valintakokeella tai avoimen väylän opinnoilla. Esittelemme viisi (plus yksi) tärkeää tietoa avoimen väylästä.
UEFin blogissa kerrotaan, miten opiskelijat ovat olleet mukana kehittämässä avoimen väylää Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa. Itä-Suomen yliopiston Ulla Kekäläinen ja Leea Huusko sekä Jyväskylän yliopiston Riina Kärkkäinen kirjoittavat, että opintopalvelut jakautuvat tiedotukseen, neuvontaan ja ohjaukseen, joista tulisi panostaa ensisijaisesti tiedotukseen.
Ravintolakokkina työskennellyt Soila Lemmetty haaveili opettajaksi kouluttautumisesta, mutta aiemmat uravalinnat ja keskinkertainen menestys kaksoistutkinnon ylioppilaskokeessa saivat hänet epäröimään. Lähipiiri kannusti kuitenkin Lemmettyä aloittamaan avoimet yliopisto-opinnot, ja pian hän intoutuikin hakemaan Jyväskylän yliopistoon tutkintokoulutukseen avoimen väylältä.
Hiljainen hanketyö alkaa vähitellen konkretisoitua, kun väyläpilotteja käynnistyy lisää tänä vuonna. Osa väylistä on täysin uusia, osa on puolestaan pyörinyt jo vuosia, mutta Toinen reitti yliopistoon -hankkeen myötä niitä on uudistettu aktiivisesti.
Juhlavuottaan viettävä Educa on kasvatus- ja opetusalan tapahtuma, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeen 10.12. järjestämässä webinaarissa Avoimen väylä vuonna 2020 esiteltiin avoimen väylän tähänastisia uudistuksia sekä tulevaisuudennäkymiä. Väyliä on jo nyt yli 200 yliopistojen kandidaatti- ja maisteriohjelmiin ja lisää on tulossa, kertoi projektipäällikkö Paula Savela.