Avoimen väylä – tietoa opiskelijaksi haluavalle

Voit hakea yliopistoon todistusvalinnan ja valintakokeiden lisäksi myös avoimen väylältä. Avoimen väylältä haetaan yliopistoon väyläopintojen perusteella. Toinen reitti yliopistoon -hanke, jonka sivuilla nyt olet, kehittää avoimen väylää osana yliopistojen opiskelijavalintojen uudistusta.

Tervetuloa tutustumaan avoimen väylään sekä tämänhetkisiin hakukohteisiin!

Avoimen väylällä opiskelet avoimia yliopisto-opintoja. Väyläopinnot opiskeltuasi voit hakea niiden perusteella tutkintokoulutukseen.

TRY-taustaton.png

Toinen reitti yliopistoon (TRY) on avoimen väylän kehittämisprojekti. Uudistamme ja luomme reittejä eri oppiaineiden ja hakukohteiden tutkintokoulutuksiin.

TRY-hanke ei siis tarjoa itse opiskelupaikkoja, vaan luomme avoimen väyliä suomalaisille yliopistoille. Monilla avoimen väylillä voit opiskella jo nyt tutkintotavoitteisesti. Näet listan avoimen väylistä alla olevasta linkistä tai selaamalla sivua alaspäin.

Opiskele avoimen yliopiston väylällä

TRY-hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan eli testataan erilaisia avoimen väyliä yliopistoihin. TRY-hankkeen väyläpilotteja on jo esimerkiksi kauppatieteiden, teologian ja tekniikan aloille sekä yhteiskuntatieteisiin. Uutisoimme näistä väyläpiloteista Ajankohtaista-palstalla. Jos jokin väyläpilotti kiinnostaa sinua, otathan yhteyttä suoraan sitä tarjoavaan avoimeen yliopistoon. 

Väyläpilottien ohella avoimen väyläopintoja on tarjolla runsaasti eri yliopistoissa. Väyläopintoja voi opiskella avoimissa yliopistoissa tai niiden yhteistyöoppilaitoksissa. Voit hakea avoimen väylältä yliopistoon, kun olet suorittanut väyläopinnot.

Valtakunnallinen lista avoimen väylän hakukohteista keväällä 2021

Mihin sitten voi hakea opiskelemaan avoimen väylän kautta? Valtakunnallisesti tällä hetkellä Suomen yliopistoilla on noin 250 avoimen väylää. Jos olet kiinnostunut aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen väylällä, ota yhteyttä haluamaasi avoimeen yliopistoon keskustellaksesi vaihtoehdoista. 

Katso tästä kevään 2021 hauissa olevat avoimen väylän hakukohteet Suomen yliopistoissa.

Huom.! Hakukohteet voivat vaihdella vuosittain.

Avoimia yliopisto-opintoja ja avoimen väyliä tarjoavat

Voit selata avointen yliopistojen opintoja myös Opintopolku.fi-palvelussa. Jos sinulla on jo korkeakoulututkinto, tutustu yliopistojen maisteriohjelmiin.