Avoimen väylä – tietoa opiskelijaksi haluavalle

Avoimen väylän opinnot ovat yksi hakutapa yliopistoon todistusvalinnan ja valintakokeen lisäksi. Opiskelijavalintauudistukseen liittyvä Toinen reitti yliopistoon -hanke, jonka sivuilla nyt olet, kehittää avoimen yliopiston väylää. Hanke ei siis tarjoa opiskelupaikkoja, mutta erilaisilla avoimen väylillä voi opiskella jo nyt.

Avoimen väylällä opiskelet yliopisto-opintoja tutkintokoulutukseen hakemista varten. Toinen reitti yliopistoon -hanke suunnittelee ja pilotoi eli testaa erilaisia avoimen väyliä yliopistoon. Käytännössä uudistamme ja luomme reittejä eri oppiaineiden ja hakukohteiden tutkintokoulutuksiin. 

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Useita TRY-hankkeen suunnittelemia pilottireittejä on avautunut jo esimerkiksi kauppatieteiden, teologian ja tekniikan aloille sekä yhteiskuntatieteisiin. Uutisoimme näistä väyläpiloteista aina TRY:n verkkosivujen Ajankohtaista-palstalla. Hanke päättyy vuonna 2020, jolloin tarjolla on entistä enemmän avoimen väyliä. 

Jos jokin väyläpilotti kiinnostaa sinua, otathan yhteyttä suoraan sitä tarjoavaan avoimeen yliopistoon. Väyläopiskelu tapahtuu avoimissa yliopistoissa tai niiden yhteistyöoppilaitoksissa. 

Opiskele avoimen yliopiston väylällä

Vaikka uudistustyö on vielä meneillään, opiskelemaan voit päästä jo nyt! Uusien väyläpilottien ohella avoimen väyläopintoja on tarjolla runsaasti eri yliopistoissa. Jos olet kiinnostunut aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen väylällä, ota yhteys haluamaasi avoimeen yliopistoon keskustellaksesi vaihtoehdoista.

Valtakunnallinen lista kevään 2020 hakukohteista

Mihin sitten voi hakea opiskelemaan avoimen väylältä? Katso tästä kevään 2020 avoimen väylän hakukohteet.

Avoimia yliopisto-opintoja ja väyliä tarjoavat

Voit selata avointen yliopistojen opintoja myös Opintopolku.fi-palvelussa.

Opintopolkuja on yhtä monia kuin kulkijoita. Jos ratkaisut mietityttävät, katso alla oleva video, jossa omaa tietään etsivä Petra tapaa omaa polkuaan jo hetken polkeneilta ihmisiä. Videon on tuottanut jyväskyläläisten opettajaopiskelijoiden Polun polkijat -projekti. 

Päivitetty viimeksi 20.11.2019