Avoimen väylä – tietoa opiskelijaksi haluavalle

Voit hakea yliopistoon todistusvalinnan ja valintakokeiden lisäksi myös avoimen väylältä. Avoimen väylältä haetaan yliopistoon väyläopintojen perusteella. Toinen reitti yliopistoon -hanke, jonka sivuilla nyt olet, kehittää avoimen väylää osana yliopistojen opiskelijavalintojen uudistusta.

Tervetuloa tutustumaan avoimen väylään sekä tämänhetkisiin hakukohteisiin! Avoimen väylällä opiskelet yliopisto-opintoja tutkintokoulutukseen hakemista varten.

TRY-taustaton.png

Toinen reitti yliopistoon (TRY) on avoimen väylän kehittämisprojekti. TRY-hanke suunnittelee ja pilotoi eli testaa erilaisia avoimen väyliä yliopistoon.

Uudistamme ja luomme reittejä eri oppiaineiden ja hakukohteiden tutkintokoulutuksiin. TRY-hanke ei siis tarjoa itse opiskelupaikkoja, mutta yliopistojen avoimen väylillä voit opiskella jo nyt.

Opiskele avoimen yliopiston väylällä

Useita TRY-hankkeen väyläpilotteja on avattu jo esimerkiksi kauppatieteiden, teologian ja tekniikan aloille sekä yhteiskuntatieteisiin. Uutisoimme näistä väyläpiloteista TRY:n Ajankohtaista-palstalla. Hankkeen päättyessä vuoden 2020 lopussa tarjolla on entistä enemmän avoimen väyliä. Jos jokin väyläpilotti kiinnostaa sinua, otathan yhteyttä suoraan sitä tarjoavaan avoimeen yliopistoon.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen väylällä, ota yhteys haluamaasi avoimeen yliopistoon keskustellaksesi vaihtoehdoista.

Väyläpilottien ohella avoimen väyläopintoja on tarjolla runsaasti eri yliopistoissa. Jos olet kiinnostunut aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen väylällä, ota yhteys haluamaasi avoimeen yliopistoon keskustellaksesi vaihtoehdoista.  Väyläopintoja voi opiskella avoimissa yliopistoissa tai niiden yhteistyöoppilaitoksissa. 

Valtakunnallinen lista avoimen väylän hakukohteista

Mihin sitten voi hakea opiskelemaan avoimen väylältä?   Katso tästä kevään 2021 hauissa olevat avoimen väylän hakukohteet Suomen yliopistoissa. Valtakunnallisesti tällä hetkellä on noin 250 väylää. 

Huom.! Hakukohteet voivat vaihdella vuosittain.

Avoimia yliopisto-opintoja ja väyliä tarjoavat

Voit selata avointen yliopistojen opintoja myös Opintopolku.fi-palvelussa. Jos sinulla on jo korkeakoulututkinto, tutustu yliopistojen maisteriohjelmiin.


Polun polkijat

Opintopolkuja on yhtä monia kuin kulkijoita. Jos ratkaisut mietityttävät, katso alla oleva video, jossa omaa tietään etsivä Petra tapaa omaa polkuaan jo hetken polkeneilta ihmisiä. Videon on tuottanut jyväskyläläisten opettajaopiskelijoiden Polun polkijat -projekti. 

Päivitetty viimeksi 6.5.2020