Avoimen väylä – tietoa opiskelijaksi haluavalle

Voit hakea yliopistoon todistusvalinnan ja valintakokeiden lisäksi myös avoimen väylältä. Avoimen väylältä haetaan yliopistoon väyläopintojen perusteella. Toinen reitti yliopistoon -hanke, jonka sivuilla nyt olet, kehittää avoimen väylää osana yliopistojen opiskelijavalintojen uudistusta. Hanke ei tarjoa opiskelupaikkoja, mutta erilaisilla avoimen väylillä voit opiskella jo nyt.

Tervetuloa tutustumaan avoimen väylään sekä tämänhetkisiin hakukohteisiin! Avoimen väylällä opiskelet yliopisto-opintoja tutkintokoulutukseen hakemista varten.

TRY-taustaton.png

Toinen reitti yliopistoon (TRY) on avoimen väylän kehittämisprojekti. TRY-hanke suunnittelee ja pilotoi eli testaa erilaisia avoimen väyliä yliopistoon. Uudistamme ja luomme reittejä eri oppiaineiden ja hakukohteiden tutkintokoulutuksiin. 

Opiskele avoimen yliopiston väylällä

Useita TRY-hankkeen väyläpilotteja on avattu jo esimerkiksi kauppatieteiden, teologian ja tekniikan aloille sekä yhteiskuntatieteisiin. Uutisoimme näistä väyläpiloteista aina TRY:n Ajankohtaista-palstalla. Hankkeen päättyessä vuoden 2020 lopussa tarjolla on entistä enemmän avoimen väyliä. Jos jokin väyläpilotti kiinnostaa sinua, otathan yhteyttä suoraan sitä tarjoavaan avoimeen yliopistoon.

Väyläpilottien ohella avoimen väyläopintoja on tarjolla runsaasti eri yliopistoissa. Jos olet kiinnostunut aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen väylällä, ota yhteys haluamaasi avoimeen yliopistoon keskustellaksesi vaihtoehdoista.  Väyläopintojen opiskelu tapahtuu avoimissa yliopistoissa tai niiden yhteistyöoppilaitoksissa. 

Valtakunnallinen lista avoimen väylän hakukohteista

Mihin sitten voi hakea opiskelemaan avoimen väylältä? Katso tästä kevään 2020 avoimen väylän hakukohteet Suomen yliopistoissa.

Avoimia yliopisto-opintoja ja väyliä tarjoavat

Voit selata avointen yliopistojen opintoja myös Opintopolku.fi-palvelussa.


Polun polkijat

Opintopolkuja on yhtä monia kuin kulkijoita. Jos ratkaisut mietityttävät, katso alla oleva video, jossa omaa tietään etsivä Petra tapaa omaa polkuaan jo hetken polkeneilta ihmisiä. Videon on tuottanut jyväskyläläisten opettajaopiskelijoiden Polun polkijat -projekti. 

Päivitetty viimeksi 26.3.2020