Avoimen väylä – tietoa opiskelijaksi haluavalle

Avoimen väylän opinnot ovat yksi hakutapa yliopistoon todistusvalinnan ja valintakokeen lisäksi. Opiskelijavalintauudistukseen liittyvä Toinen reitti yliopistoon -hanke, jonka sivuilla nyt olet, kehittää avoimen yliopiston väylää. Hanke ei siis tarjoa opiskelupaikkoja, mutta erilaisilla avoimen väylillä voi opiskella jo nyt.

Avoimen väylällä opiskelet yliopisto-opintoja tutkintokoulutukseen hakemista varten. Toinen reitti yliopistoon -hanke suunnittelee ja pilotoi eli testaa erilaisia avoimen väyliä yliopistoon. Käytännössä kehitämme parhaillaan reittivaihtoehtoja eri oppiaineiden ja hakukohteiden tutkintokoulutuksiin.

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Useita TRY-hankkeen suunnittelemia pilottireittejä on avautunut jo esimerkiksi kauppatieteiden, teologian ja tekniikan aloille sekä yhteiskuntatieteisiin. Uutisoimme piloteista aina TRY:n verkkosivujen Ajankohtaista-palstalla. Jos jokin pilotti kiinnostaa sinua, otathan yhteyttä suoraan sitä tarjoavaan avoimeen yliopistoon.

Väyläopiskelu tapahtuu siis avoimissa yliopistoissa tai niiden yhteistyöoppilaitoksissa. TRY-hankkeessa et voi opiskella, sillä emme tarjoa koulutusta vaan olemme korkeakoulutuksen kehittämisprojekti: autamme yliopistoja hyödyntämään avoimen yliopiston opintoja opiskelijavalinnassa. TRY:n tuottamien mallien on tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä, jolloin tarjolla on entistä enemmän avoimen väyliä.

Opiskele avoimen yliopiston väylällä

Opiskelemaan voit päästä kuitenkin jo nyt! Vaikka uudistustyö on vielä meneillään, uusien pilottien lisäksi avoimen väyläopintoja on tarjolla runsaasti eri yliopistoissa. Jos olet kiinnostunut aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen väylällä, ota yhteys haluamaasi avoimeen yliopistoon keskustellaksesi vaihtoehdoista.

Avoimia yliopisto-opintoja ja väyliä tarjoavat:

Kevät 2020: avoimen väylän ja maisteriohjelmien haku

Voit selata avointen yliopistojen opintoja myös Opintopolku.fi-palvelussa.

Opintopolkuja on yhtä monia kuin kulkijoita. Jos ratkaisut mietityttävät, katso alla oleva video, jossa omaa tietään etsivä Petra tapaa omaa polkuaan jo hetken polkeneilta ihmisiä. Videon on tuottanut jyväskyläläisten opettajaopiskelijoiden Polun polkijat -projekti. 

Päivitetty viimeksi 31.10.2019