JYU avoimen yliopiston blogit

Mistä avoimessa puhutaan? Mikä on ajankohtaista? Avoimen blogeissa ovat äänessä Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston asiantuntijat niin tieteen kuin avoimen yliopisto-opetuksen ja sen kehittämisen alueilta. Välillä blogissa nähdään myös vieraskynien jälkeä. Klikkaa blogeihin!
Taide auttaa oppimaan: Varhaiskasvatuksen taideosaamista kannattaa kehittää

Varhaiskasvatuksen henkilöstön taideosaaminen on merkittävä investointi oppimiseen, kehittymiseen ja hyvinvointiin. Taide on tärkeä mahdollistaja luovalle ajattelulle ja ongelmanratkaisutaidoille – ja niitä tarvitaan läpi elämän, jokaisella toimialalla. Taide kuuluu myös lapsille, jolloin luodaan myös pohjaa luovuuden hyödyntämiselle. Avoimen yliopiston asiakkuuspäällikkö ja varhaiskasvatustieteen yliopistonopettaja, KT, dos. Tiina Lämsä pohtii blogissa taideosaamisen merkitystä ja sen kehittämisen mahdollisuuksia varhaiskasvatuksessa.

Psykologinen turvallisuus ja menestys: Uusiiko Suomi jääkiekon MM-kullan?

Miesten jääkiekon MM-kilpailut ovat taas ajankohtaiset, ja toista kertaa putkeen Suomi on mukana järjestämässä niitä. Viime vuonna Suomi voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa kotiyleisön edessä joukkueella, jossa NHL-pelaajat loistivat poissaolollaan. Suomi oli kuitenkin joukkue isolla J:llä ja yhdessä tekemällä jokaisesta pelaajasta ja joukkueesta saatiin paras irti. Miten se onnistutaan tekemään toistamiseen paineiden alla? Liikuntapsykologian yliopistonopettaja Hanna-Mari Toivonen pohtii blogissa psykologisen turvallisuuden kehittämistä.

Opiskelijablogi: Yksilöllisesti yhdessä avoimessa yliopistossa

Miten avoimessa yliopistossa opiskellaan? Tahdin voi pitkälti valita itse, mutta onko se yksinäistä? Opiskelun kerrotaan olevan yhteisöllistä – miten se on mahdollista, jos samalla opiskellaan itsenäisesti? Entä, jos tarvitsee ohjausta? Avoimen yliopiston opiskelijaraadin jäsen Marja Lehto kertoo blogissa omista opiskelukokemuksistaan ja -toiveistaan.

Laaja-alainen osaaminen – mitä se on?

Laaja-alainen osaaminen on kuluneen vuosikymmenen aikana ilmestynyt koulujen opetussuunnitelmiin, ja viimeisimmäksi se on tullut osaksi lukiokoulutusta. Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa ja mitä se vaatii lukion opettajilta? Avoimen blogissa aihetta käsittelevät YTM Hanna-Kaisa Paananen ja YTM Sari Hietamäki.

Sinunkin keittiössäsi tehdään luonnontiedettä – kemia kuuluu ruoanlaittoon

Oletko tullut ajatelleeksi, että ruoanlaitto on soveltavaa tiedettä? Keittiössä luonnontieteellinen pääoma on kirjaimellisesti kaikkien huulilla, ja molekyylien ominaisuuksia ymmärtävän kotikokin on mahdollista loihtia kulinaristisia elämyksiä niin arkeen kuin juhlaan. Avoimen yliopiston blogissa FM Asmo Roponen ja professori Jan Lundell kertovat, mikä yhteys on gastronomialla ja kemianalan tieteellä.

Opettaja vaikuttaa aivoihin tarkemmin kuin yksikään neurokirurgi

Aivot oppivat ja muovautuvat joka hetki – ja opetus- ja kasvatusalan työntekijöillä on siinä merkittävä vaikutus. Mitä aivojen toiminnasta on tarpeen tietää opetusalalla? Oppimisen ja opettamisen asiantuntija, FM Eero Uusaro pohtii aihetta avoimen blogissa.

Jatkuvan oppimisen tulevaisuus on koko yhteiskunnan asia

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi joulukuussa 2022 uuden kansallisen korkeakoulujen jatkuvan oppimisen strategian. Yliopistojen tulisi kehittää työikäisille suunnattua koulutustarjontaansa yhteiskunnan kasvavien osaamistarpeiden näkökulmasta. Mutta mitä se käytännössä voisi tarkoittaa? JYU avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen osallistui jatkuvan oppimisen strategiatyöhön ja kertoo sen tuloksista blogissa.

Mitä korona-aika opetti teknologiavälitteisestä vuorovaikutuksesta?

Kolme vuotta sitten koronapandemia pakotti yhteiskunnan laajaan digitaaliseen siirtymään: kasvokkaisesta vuorovaikutuksesta digitaaliseen. Miten etäasiointi, hybridityöskentely ja Teams-opiskelu ovat muuttaneet vuorovaikutusta? Tutkijatohtori Elina Salomaa pohtii aihetta JYU avoimen blogissa.

Opiskelijablogi: Varhaiskasvatuksen ilmiöiden tutkimista proseminaarissa

Kiinnostus oman osaamisen kehittämiseen ja halu vastata alan muutoksiin innostivat Erika Sarka-Vuorisen kasvatustieteiden opintojen suorittamiseen avoimessa yliopistossa: ”Suoritin syksyllä 2021 ja keväällä 2022 varhaiskasvatustieteen aineopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa työn ohessa. Niiden suorittaminen kehitti minua ammattilaisena, sekä vei minua askeleen lähemmäksi varhaiskasvatuksen maisteriopintojen suorittamista.”

Opiskelijablogi: Opiskelu ja pikkulapsiarki? Onnistuu!

Pikkulapsiperheessä arjen palapelissä on paljon paloja ilman opiskeluakin. Toisaalta perhevapaa on myös hyvä hetki pohtia omaa uraa – ja ehkäpä hetket omien kiinnostuksen kohteiden parissa tulevat myös tarpeeseen. Ole itsellesi armollinen elämäntilanteessa, jossa huolehdittavaa on paljon. Opintotavoitteisiin voi tähdätä myös rauhallisemmalla tahdilla. Avoimen yliopiston opiskelijaraadin jäsen Marja Lehto kertoo blogissa kokemuksistaan opiskelusta pikkulapsiarjessa.

Oppimisesta ja urheilusta: Alkuinnosta kohti kokeilua

Iän myötä oppiminen muuttuu: vasta aikuisena oppimistaidot ovat parhaimmillaan. Kokemuksesta tietänet, kuinka palkitsevaa on onnistua oppimaan haasteellisia taitoja ja tietoja järjestelmällisen ja tavoitteellisen opettelun jälkeen. Sinnikkyydellä ja uteliaisuudella voi saavuttaa mitä vain. Avoimen yliopiston psykologian yliopistonopettaja, FT, PsT, Pessi Lyyra oppii uutta muun muassa yleisurheilukentillä. Hän pohtii oppimista ja hyppäämistä avoimen blogissa.

Opiskelijablogi: Mielenkiinto on mahtava perusta avoimen yliopiston opinnoille

Avoimen yliopiston terveystieteiden opiskelija ja opiskelijaraadin jäsen, Johanna Päärni, kiinnostui terveystieteistä. Hän opiskelee projektipäällikön työn ohella, pääosin verkkovälitteisesti. Matkan varrella on kypsynyt ajatus myös tutkintotavoitteisesta opiskelusta. Hän kannustaa opintojen pariin. Ensin on kiinnostus, sitten kannattaakin jo aloittaa. Kun opiskelu alkaa sujua ja viedä mukanaan, suunnitelmatkin selkiytyvät.

Avoimesta alku tutkinto-opintoihin

Avoimessa yliopistossa voit opiskella tutkintotavoitteisesti, mutta kokonaista kandidaatin tai maisterin tutkintoa avoimessa ei voi suorittaa. Mitä tutkintotavoitteinen opiskelu tarkoittaa? Mitä tulee ottaa huomioon esimerkiksi opintojen valinnassa ja suunnittelussa? Entä miten opinnoissa pääsee vauhtiin, jos aiempaa kokemusta korkeakouluopinnoista ei juuri ole? Blogissa opintoneuvojat Sanna Anttonen ja Riina Kärkkäinen kertovat eri kohderyhmille suunnatuista hakuvaihtoehdoista tutkintokoulutukseen ja antavat askelmerkkejä tutkintokoulutuspolun rakentamisen avuksi.

Mitä jokaisen tulisi tietää viestinnän juridiikasta?

Viestintä- ja vuorovaikutustaidot kuuluvat keskeisesti tämän päivän työelämätaitoihin monessa työtehtävässä. Viestintään kuuluu aina myös oikeudellisia ulottuvuuksia. Siksi onkin tärkeää tuntea viestintää ja markkinointia koskevaa lainsäädäntöä ja tunnistaa mahdolliset sudenkuopat ja tilanteet, jotka edellyttävät harkintaa. Markkinoinnin yliopistonopettaja Maria Pecoraro listaa tässä avoimen yliopiston blogissa nyrkkisäännöt, jotka kannattaa pitää mielessä.

Opiskelijablogi: Opiskelusta potkua työuran muutoskohdissa

Opiskelu työn ohella tuo osaamista, jota voi hyödyntää työssä. Se tarjoaa myös näkökulmia oman uran suuntaamiseen ja varmuutta uusien tehtävien kohdalla. Avoimen yliopiston opiskelijaraadin jäsen, Marja Lehto, pohtii blogissa opintojen roolia työuransa muutoksessa – uran ohjaamisessa ja mahdollisuutena uudenlaisiin työtehtäviin.

Liikuntatieteen linssein: Mistä on jalkapallomenestys tehty?

Jalkapallohuumaa on jälleen tarjolla miesten MM-kilpailuissa, ja ennen joulua selviää uusi maailmanmestari. Avoimen yliopiston yliopistonopettajat Henna Haapala, Hanna-Mari Toivonen ja Maria Schildt tarkastelevat blogissa jalkapallossa menestymisen tekijöitä liikuntapedagogiikan, liikuntapsykologian sekä valmennus- ja testausopin näkökulmista. Blogin lopusta löydät linkkejä tutkitun tiedon lähteille.

Vastuullista työelämää? Kyllä kiitos!

Organisaatioilta vaaditaan yhä laajempaa ja aidompaa vastuullisuutta. Puutteet toiminnassa päätyvät herkästi suuren yleisön ruodittavaksi, kuten on käynyt esimerkiksi Helsingin kaupungin jo kuukausia kestäneessä palkkasotkussa. Mitä kaikkia näkökulmia pitäisi huomioida, kun työelämän vastuullisuutta kehitetään? Aihetta avaa johtamisen yliopistonopettaja Soili Hyvönen, joka koordinoi ja on yksi opettajista Vastuullisuus ja kestävä kehitys työelämässä -opintokokonaisuudessa.

Terveysosaamisella rakennetaan parempaa tulevaisuutta

Tulevaisuuden terveyshaasteet vaativat uudenlaista terveysosaamista. Kuinka esimerkiksi pärjätä infomaatio- ja virikeähkyn, uudenlaisten globaalien huolien tai muutosten kanssa? Terveysosaaminen kuuluu tasavertaisesti jokaiselle. Sitä voi ja kannattaa oppia – ja opettaa. Kun vahvistamme terveysosaamista, edistämme hyvinvointia niin yksilöiden, yhteisöjen kuin yhteiskunnan tasoilla. Yliopistonopettajat Heli Tyrväinen ja Mari Laine pohtivat terveysosaamisen merkitystä ja mahdollisuuksia blogissa.

Opiskelijablogi: Omalla tutkimuksella tehoa ja syvyyttä varhaiskasvatuksen johtamiseen

Tutkittu tieto on avoimen yliopiston opintojen perusta. Aineopintojen proseminaaritöissä opiskelijat pääsevät tekemään pienen tutkielman itseä kiinnostavasta oman oppiaineen keskeisestä ilmiöstä. ”Proseminaarityöni tuloksena selvisi muun muassa, että käynnissä oleva varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteen muutos edellyttää työnkuvien vahvistamista ja selkeyttämistä”, kirjoittaa kasvatustieteen opiskelija ja päiväkodin johtaja Marika Warsell avoimen blogissa.

Sote-alan sopimus on muutakin kuin palkkaratkaisu: Mahdollisuus työhyvinvoinnin ja alan vetovoiman kasvuun

Julkinen keskustelu hoitoalan työkiistan päättymisestä on pyörinyt palkkaratkaisun ympärillä. Palkkaratkaisun ohella sovintoehdotus pitää kuitenkin sisällään myös muita alan työoloihin ja työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Miten sote-alan digiloikka liittyy tähän keskusteluun? Kauppatieteiden yliopistonopettaja Päivi Patja ja uuden Terveysteknologian mahdollisuudet sote-työssä -kurssin kehittänyt Paula Puhilas pohtivat aihetta avoimen blogissa.

Erityispedagogiikka: Onko vanha keino parempi kuin pussillinen näyttöön perustuvia uusia?

Miten tutkittu tieto tai kokeilujen tulokset jalkautuisivat paremmin käytännön opetus- ja ohjaustyöhön? Mihin niitä tarvitaan? Tieto on keino haasteiden ratkaisemiseen ja auttaa suuntaamaan resursseja olennaiseen. Erityispedagogiikan yliopistonopettajat Riitta Virinkoski ja Liisa Kytölä pohtivat erityispedagogiikan osaamisen tarpeita avoimen yliopiston blogissa.

Vastuullinen taloustiede: Onnellisuusindeksi vai bruttokansantuote tavoitteiden mittarina?

Kestävän kehityksen tavoitteet pakottavat tarkastelemaan kriittisesti sitä, mitä yhteiskunnassa mitataan ja arvotetaan. Mittarit ovat työkalu matkalla kohti tavoitteita. Suomessa tärkeä mittari on BKT – Bhutanissa taas mitataan kansalaisten onnellisuutta. Miten tämä näkyy yhteiskunnassa? Uuden Vastuullinen taloustiede -kurssin opettajiin kuuluva Arttu Karila pohtii aihetta avoimen blogissa.

Räätälöityjä opintoja aikuisille: Jatkuvan oppimisen kenttä uudistuu Suomessa ja Euroopassa

Millaiset opinnot palvelevat parhaiten aikuisia opiskelijoita? Työelämässä oppimisen tavoitteena on vain harvoin vuosien opiskelua vaativa tutkinto. Sen sijaan omaa uraa ja työtä palvelevalle täsmäosaamiselle on suuri tarve. Avoimen yliopiston suunnittelija Päivi Kananen ja yliopistonopettaja Virpi Uotinen kertovat blogissa tuoreita kuulumisia eurooppalaisesta koulutuksen kehittämisestä.

Psykologia: Hyvinvoinnin monet kasvot

Hyvinvointi on merkittävä ja moninainen keskustelun aihe. Se koetaan kiinteänä osana elämäämme. Modernissa yhteiskunnassa hyvinvointimme on myös jatkuvasti uhattuna, joten omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Psykologian yliopistonopettajat Kati Sahlman ja Suvi Waselius pohtivat avoimen yliopiston opiskelijan hyvinvointia blogissa.

Kuinka kokeilukulttuuri auttaa parantamaan opiskelija- ja opettajakokemusta?

Pienilläkin teoilla voi olla valtava vaikutus asiakaskokemukseen. Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on todistanut sen tuomalla ketterää kokeilukulttuuria osaksi opettajien arkea. Kokeilujen tuloksena avoimessa yliopistossa on saatu käytäntöön toimintatapoja, jotka tukevat niin opiskelijoiden onnistumista opinnoissaan kuin opettajien työtä. Frankly Partnersin Riikka Tanner ja Daria Stigman kertovat blogissa yhteisestä matkasta kohti yhä parempaa opiskelijakokemusta.

Vastuullinen sijoittaminen – Missä mennään vuonna 2022?

Vastuullinen sijoittaminen on kasvanut viime vuosina megatrendiksi, josta puhutaan mediassa, podcasteissa, blogeissa ja Instagram-päivityksissä. Laskentatoimen yliopistonopettaja, vastuullisen sijoittamisen tutkija Matleena Pietiläinen pohtii aihetta avoimen blogissa.