Kun aloitat opiskelun avoimessa: Mitä seuraa ilmoittautumisen jälkeen?

Mitä saat, kun päätät ryhtyä tuumasta toimeen ja ilmoittautua avoimen opintoihin? Entä kuinka pääset alkuun opinnoissasi? Opintoneuvojamme Riina Kärkkäinen kirjoittaa näistä aiheista blogissa.

Päätös opintoihin ryhtymisestä kannattaa. Avoimet yliopisto-opinnot tuovat uutta tietoa, ymmärrystä ja osaamista työhön, työyhteisöön, arkeen ja vaikkapa harrastuksiin. Opit kriittisen ajattelun taitoja ja kehität valmiuksiasi innovoida ja yhdistää asioita uudella tavalla. Yliopisto-opintojen myötä opit akateemisia opiskelutaitoja ja parannat valmiuksiasi oppia uutta; jatkuva oppiminen on edellytys työelämän enenemässä määrin kiihtyvässä muutoksessa. Opiskellessa kehität myös taitojasi arvioida omaa oppimistasi.

Opintomme ovat Jyväskylän yliopiston opintovaatimusten mukaisia ja niiden sisällöt perustuvat tieteellisesti tutkittuun tietoon.

Mitä avointen yliopisto-opintojen aloittaminen vaatii?

Yliopisto-opiskelun kulmakivinä voisi mainita esimerkiksi oman opiskelun suunnittelun, tutkivan ja kriittisesti suhtautuvan asenteen sekä oman oppimisen ja opiskelun arvioimisen. Opinnoissa eteneminen edellyttää itsenäistä ja itseohjautuvaa otetta sekä kykyä asettaa välietappeja ja suurempia tavoitteita.

Akateemiset opiskelutaidot, joista tärkeimpänä tieteellinen kirjoittaminen, tulevat kuitenkin tutuksi alkuun pääsyn jälkeen opintojen edettyä. Opiskelutaitojen oppimiseen kannattaa suhtautua prosessina, jossa kehitystä tapahtuu pikkuhiljaa toistojen ja henkilökohtaisen palautteen myötä. Opinnot haastavat välillä, mutta vievät myös eteenpäin – nauti matkasta!

Näin pääset hyvään alkuun opinnoissasi

Aloita ilmoittautumisen jälkeen tutustumalla oppimateriaali-Kopassa oleviin opiskeluohjeisiin. Useassa oppiaineistamme voit katsoa ensimmäiseksi uusille opiskelijoille laaditun perehdytystallenteen.

Seuraavana vuorossa on henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) laatiminen oppiaineesi ohjeistuksen mukaisesti. HOPS:issa pohdit tavoitteitasi, teet aikataulusuunnitelman ja arvioit omaa oppimistasi. Huomioi, että ajankäyttöön vaikuttavat opintojen laajuus, suoritustavat ja aikataulut, omat opiskelutaitosi ja -edellytyksesi sekä henkilökohtainen elämäntilanteesi.

Hanki seuraavaksi ensimmäisen opintojakson kirjallisuus (ks. Jyväskylän yliopiston kirjaston palvelut ja e-aineistot) ja aloita opiskelu opiskelusuunnitelmasi mukaisesti.

Kysy kun on kysyttävää – olemme sinua varten

Etenkin opintojen alkuvaiheessa saatat tarvita tukea ja neuvoja opiskeluusi. Oikea-aikaisella tiedotuksella, neuvonnalla ja ohjauksella pyrimme varmistamaan, että opiskelu sujuu mahdollisimman mutkattomasti koko opintopolkusi ajan.

Opiskelukäytänteisiin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opintopalveluihimme. Sisällöllistä ja opiskelutaitoihin liittyvää ohjausta saat puolestaan yliopistonopettajiltamme. Jos suunnittelet tutkintotavoitteisia opintoja, saat ohjausta opintojesi suunnitteluun minulta. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden henkilökohtaiseen ohjaukseen. Useimmat opiskeluun liittyvistä haasteista ratkeavat kysymällä, joten otathan rohkeasti yhteyttä!

 Voit tavata meitä myös tapahtumissa. Syksyn ensimmäinen Avoin opinnoille -tapahtuma järjestettiin syyskuun alussa Helsingissä, ja seuraavat tapahtumat ovat luvassa 3.10. ja 7.11. Ilta-aikaan ajoittuviin tapahtumiin kuuluvat opintoihin virittävät asiantuntijapuheenvuorot ja henkilökohtaiset ohjausajat.

Jyväskylässä  Tutkijoiden yö 27.9. on hyvä kohtaamisen paikka, jossa on mahdollisuus myös henkilökohtaiseen ohjaukseen. Tampereella olemme mukana Rekrytori-koulutorilla 18.9. ja Oulussa WORK 2019 –tapahtumassa 9.10.10.

Vaikka opiskelu sujuu verkkovälitteisesti ja etänä, kasvokkain kohtaaminen ja mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen on tärkeää. Tästä mahdollisuudesta saamme kiitosta opiskelijoiltamme.

Riina Kärkkäinen opintoneuvoja

Riina Kärkkäinen

Opintoneuvoja, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto

PS. Jos sinulla on toive tai idea, tulevien Avoin opinnoille -tapahtumien sisältöön liittyen, kerrothan siitä meille: reetta.l.mikkola@jyu.fi.  Palautteen myötä voit auttaa meitä tarjoamaan juuri toivottua tukea pääkaupunkiseudulla opintojaan suorittaville.

Sivun yläosan kuva: Plush Design Studio