Muutos on mahdollisuus parempaan

Poikkeustilanne haastaa ja uudistaa ajatteluamme. Avoimessa yliopistossa otettiin suuri digiloikka, jonka taustalla on pitkä kokemus etäopetuksesta sekä henkilöstön valmius ja tahto muutokseen. Johtaja Jukka Lerkkanen pohtii poikkeustilannetta blogissa avoimen yliopiston näkökulmasta.

Avoimen yliopiston toiminta on nyt ajankohtaista. Toiminta-ajatuksemme on tarjota kaikille kansalaisille koulutustaustasta ja elämäntilanteesta riippumatta mahdollisuus osallistua yliopisto-opintoihin. Pyrimme kehittämään laajoille kansalaisryhmille suunnattua tutkimusperustaista koulutusta, jossa hyödynnetään teknologisesti tuettuja pedagogisia ratkaisuja.

Myös yliopiston tehtävä tieteen edistäjänä on hyvin ajankohtainen, sillä tieteen avulla me yhdessä ratkaisemme koronaviruksesta koituneet ongelmat. Me kaikki voimme auttaa tässä kriisissä, jos emme ajattele ainoastaan omia välittömiä etujamme vaan sitä, kuinka tehdä nyt yhteistyötä ongelmien ratkaisemiseksi.

Tiede ja tutkittu tieto tuovat myös ymmärrystä ja auttavat pohjaamaan ajattelua totuuteen. Kyky kriittiseen ajatteluun on enemmän kuin tarpeen nykypäivän informaatiotulvassa.

Huikea digiloikka taidolla ja tahdolla

Olemme oikean tiedon asialla myös poikkeusaikana. Verkko-opiskelu on meille avoimessa yliopistossa arkea jo pitkältä ajalta, ja eri oppiaineissa on kehitetty niihin sopivia etäopetuksen ratkaisuja. Tästä syystä siirtyminen täysin etätyöskentelyyn on sujunut avoimessa yliopistossa hyvin. Olemme onnistuneet palvelemaan opiskelijoitamme sujuvasti ja joustavasti muuttuneesta tilanteesta huolimatta.

Ammattilaisemme olivat valmiita viemään etäopiskelun uudelle asteelle ja tahtoivat tehdä sen eteen kovasti töitä. Sen lisäksi kykymme hyödyntää ja soveltaa digitalisaatiota myös hallinnossa on tehnyt muutoksestamme sujuvan. Suurempi muutos yhteisöllemme oli siirtyminen kokonaan etätyöhön muutamassa päivässä. Nyt etätyö on muotoutunut jo uudeksi arjeksi, jossa työyhteisö toimii virtuaalisesti.

Myös Jyväskylän yliopisto on tehnyt digikolmiloikkaa koronakriisin aikana. Moni avoimen yliopiston toiminnalle tärkeä digiasia, kuten sähköinen allekirjoitus ja kansainvälisten opiskelijoiden vahva tunnistaminen, ovat edenneet ripeästi. Lisäksi aiemmat epäilyt etäopetusta ja -työtä kohtaan ovat hälvenneet.

Voimme oppia poikkeustilanteesta

Olen ylpeä henkilöstömme osaamisesta etäopetuksessa ja opiskelijalähtöisessä ohjauksessa. Sen avulla tuomme osaamisen kehittämisen ja ymmärryksen lisäämisen mahdollisuuksia laajasti kaikkien ulottuville.

Jukka Lerkkanen

Poikkeustilanne ja sitä seuraava aika on oppimisen aikaa meille kaikille. Muutos tapahtui nopeasti ja osoitti lukuisia vaihtoehtoisia toimimisen tapoja. Tiedon lisäksi meillä on nyt kokemusta toisin toimimisesta sekä nopeasta mutta onnistuneesta reagoinnista.

On olennaista tarkastella myös sitä, missä määrin voimme oppia kokemuksistamme eli miten siirrämme tämän vaiheen parhaat osat käytänteiksemme tulevaisuudessa. Haastava aika ja väliaikaisiksi ajatellut toimenpiteet ovat mahdollisuus myös pysyvämpään muutokseen niissä asioissa, joissa saamme nyt todeta onnistumisia.

Jukka Lerkkanen

Johtaja, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto