Sinunkin keittiössäsi tehdään luonnontiedettä – kemia kuuluu ruoanlaittoon

Oletko tullut ajatelleeksi, että ruoanlaitto on soveltavaa tiedettä? Keittiössä luonnontieteellinen pääoma on kirjaimellisesti kaikkien huulilla, ja molekyylien ominaisuuksia ymmärtävän kotikokin on mahdollista loihtia kulinaristisia elämyksiä niin arkeen kuin juhlaan. Avoimen yliopiston blogissa FM Asmo Roponen ja professori Jan Lundell kertovat, mikä yhteys on gastronomialla ja kemianalan tieteellä.

Kemia on kokeelliseen tutkimukseen perustuva tiede, joka pyrkii ymmärtämään aineiden rakenteita ja ominaisuuksia. Se käsittelee tietoa aistein havaittavan ja atomitason sekä yhteisesti sovittujen käsitteiden eli symbolisen tason kautta. Nämä kolme kemiassa käytettyä tiedon tasoa ovat mukana myös jokapäiväisessä elämässämme.

Luonnontieteellinen pääoma on osa yleissivistystä, jonka perusteella teemme erilaisia valintoja esimerkiksi kuluttajina. Ruoka on paitsi ravintoa hengenpitimiksi, myös sosiaalinen ja kulttuurinen kysymys: on trendikästä harrastaa ruoanlaittoa ja ravintolatestausta, mutta yhtä kaikki ruokaan kietoutuu yhteiskunnan kipupisteitä niin terveyteen kuin ympäristövaikutuksiin liittyen.

Ruokaan liittyy aina myös kemia, jota ilman eivät raaka-aineet mielekkäällä – eli herkullisella – tavalla yhdisty. Kokkaustaitoja tukeva luonnontieteellinen pääoma karttuu kokeellisen tutkimuksen kautta, mutta toki myös teoria on hyödyllistä tuntea.

Oma koti on kullan kallis ja sen keittiö luonteva ympäristö arkipäivän kokeelliseen kemialliseen tutkimukseen. Siellä sekä hapot että emäkset, niin suolat, liuokset kuin seoksetkin, muodostavat arkipäivän kemiaa, jota hyödyntävä kotikokki voi kehittyä aina vain paremmaksi ja innovatiivisemmaksi kotikemistiksi.

Tutustu ruoan ja ruoanlaiton kemialliseen luonteeseen

Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kahdella uudella verkkokurssilla, Keittiön kemiaa ja Soveltavaa keittiön kemiaa, annetaan eväitä ymmärtää kemian merkitystä kotikeittiössä. Itsenäisesti opiskeltavan teorian ja omatoimisesti suoritettavien kokeellisten töiden myötä oppii perusteita keittiössä tapahtuvista molekyylitason muutoksista, niin suotuisista kuin epätoivotuistakin.

Keittiön kemiaa -kurssilla (1 op) tarjoillaan tietoa yleisimmistä ruoan molekyyleistä ja niiden kemiallisista luonteista sekä kypsennystavoista. Jos haluat kuulla lisää proteiineista ja hapoista, tai ruskistamisesta ja kananmunan paistamisesta, tämä kurssi on sinulle!

Soveltavaa keittiön kemiaa -kurssilla (1 op) pääsee tutustumaan puhdistuksen kemiaan, esimerkiksi etikan ja muiden yleisten kotitaloustuotteiden hyödyntämiseen siivouksessa. Opit myös elintarvikkeiden säilyvyydestä ja niiden hygieenisestä käsittelystä.

Hyvää ruokahalua, smaklig måltid & bon appétit, tiedettä soveltaen!

FM Asmo Roponen ja professori Jan Lundell
Kemian aineenopettajakoulutus, Jyväskylän yliopisto

Lue lisää