Avoin yo, Johdatus lajintuntemukseen ja maastoinventointiin, lv. 2018 - 2019

Lähiopetus

Opintojakson käytyään opiskelija osaa kuvailla eliökunnan luokittelun lähtökohdat ja luokittelun merkityksen. Hän osaa selittää lajikäsitteen sisällön ja siihen liittyvät rajoitteet. Opiskelija osaa tunnistaa ja nimetä tärkeimmät kotimaiset eliöryhmät ja niistä esimerkkilajeja. Hän kykenee löytämään ja tunnistamaan yksilöistä niiden tärkeimmät rakennepiirteet ja hyväksikäyttämään näitä piirteitä eliöiden tunnistuksessa. Hän osaa lisäksi kuvailla perimäaineksen hyväksikäytön mahdollisuudet ja merkityksen eliöiden tunnistamisessa ja luokittelussa. Lisäksi opiskelija osaa käsitellä eliönäytteitä sekä käyttää mikroskooppia ja määrityskaavoja niiden tunnistamisessa. Lisäksi opiskelija osaa opintojakson suoritettuaan ohjatusti suunnitella luontoinventointiprojektin perustuen inventointitarpeeseen. Inventointikysymykseen pohjaten opiskelija osaa suunnitella mitä ja miten inventoidaan luotettavasti ja toistettavasti sekä arvioida inventointitiedon luotettavuutta. Hän osaa kertoa keskeiset otantamenetelmät ja niihin liittyvät epävarmuustekijät.

Kurssilla perehdytään eliöiden tunnistamisen tarpeeseen, tavoitteisiin ja perusteisiin sekä nimistöön luentojen, verkko-opiskelun ja laboratorioharjoitusten avulla. Opiskellaan tunnistamisessa tarvittavat kasvien sekä selkärangattomien ja selkärankaisten eläinten perusrakennepiirteet. Tutustutaan selkärankaisten eläinten loisiin ja niiden elinkiertoihin. Harjoitellaan käytännön määritystyötä ja tutustutaan perimäaineksen käyttöön eliöiden tunnistamisessa. Perehdytään maastoinventointien ja näytteenoton kysymyksenasetteluun, suunnitteluun ja menetelmiin sekä tulosten hyödyntämiseen. Tutustutaan keskeisimpiin inventoinneissa käytettäviin otantamenetelmiin sekä paikkatietoinformaation käyttöön inventoinneissa.

Maksullisuus

Opinnoista peritään opintomaksu. Voit maksaa opintomaksun verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä tai valita sähköisen laskun.

Opintojakso on osa luonnonvarat ja ympäristö -aineopintoja. Tarkat tiedot opintojaksosta, sen suoritustavasta ja ilmoittautumisesta löytyvät avoimen yliopiston www-sivuilta: https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/biotieteet

• johdatus lajintuntemukseen ja maastoinventointiin
  • luonnonvarat
  • ympäristöala