Avoin yo, Kemiallinen tasapaino ja energia, lv. 2020 - 2021

Lähiopetus, Etäopetus

Opintojakson hyväksytysti suorittanut opiskelija:

• Tuntee liukoisuuden käsitteen ja osaa nimetä siihen vaikuttavia tekijöitä sekä laskea aineiden liukoisuuksia.
  • Osaa selittää sulamis- ja kiehumispisteen muutokset kolligatiivisten ominaisuuksien avulla.
  • Tuntee reaktion nopeuteen vaikuttavat tekijät ja osaa määrittää reaktion kertaluvun kokeellisten havaintojen perusteella.
  • Osaa selittää, miten reaktion tasapainoasemaan voidaan vaikuttaa sekä määrittää reaktion tasapainovakion ja tasapainokonsentraatiot.
  • Hallitsee happo-emäsreaktioihin liittyvät käsitteet ja ilmiöt sekä osaa tulkita happo-emäs-titrauskäyrää.
  • Ymmärtää lämpökemian ja kalorimetrian perusteet.
  • Osaa kuvata kemiallisen systeemin tilaa termodynaamisten funktioiden avulla.
  • Tuntee sähkökemiallisen parin toimintaperiaatteen ja osaa kuvata sitä kemian merkkikielellä.

Työelämätaidot:

• Datan käsittely tietoteknisin menetelmin.
  • Harjaantuu luonnontieteeseen perustuvan vieraskielisen tekstin (kirja) käytössä.

• Liuoskemiaa; liukoisuus, kolligatiiviset ominaisuudet.
  • Reaktiokinetiikka, kemiallinen tasapaino.
  • Hapot ja emäkset, pH, puskuriliuokset.
  • Lämpökemia ja termodynamiikka: entalpia, entropian ja Gibbsin energian muutokset sekä kalorimetria.
  • Sähkökemia; sähkökemialliset kennot, normaalipotentiaali ja kennopotentiaali, elektrolyysi.

Opintojakso on osa kemian perusopintoja. Tarkat tiedot opintojaksosta, sen suoritustavasta ja ilmoittautumisesta löytyvät avoimen yliopiston www-sivuilta: https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/kemia

• kemia