Avoin yo, Tekoälyn perusteita ja sovelluksia, lv. 2020 - 2021

Etäopetus

Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle perustiedot tekoälystä ja sen sovelluksista.

Kurssin suoritettuaan opiskelija

• osaa antaa useita esimerkkejä tekoälyn soveltamisesta
  • tuntee koneoppimisen ja luokittelumenetelmien perusteet
  • tuntee neuroverkkojen ja konvoluutioneuroverkkojen perusteet
  • osaa kertoa tekstianalytiikassa käytettävistä menetelmistä
  • tietää, miten tekoäly liittyy kyberturvallisuuteen

Voit ilmoittautua ja aloittaa opinnot milloin vain syksystä 2020 kesään 2021 sekä suorittaa ne täysin etäopiskellen.

Kurssilla tutustutaan tekoälyn perusteisiin ja sovelluksiin.

Modernit tekoälysovellukset perustuvat pääosin datasta oppimiseen. Jotta tekoäly kykenisi ihmismäiseen toimintaan, sen pitäisi pystyä oppimaan asioita esimerkiksi kuvista, puheesta, äänistä, teksteistä ja tapahtumaketjuista. Nykyiset tekoälyalgoritmit eivät pysty lisäämään tai luomaan oppimaansa malliin sellaista tietoa, jota niiden opettamiseen käytettävässä datassa ei ole. Opettamisessa käytettävän datan käsittelyyn tarvitaan monenlaisia tekniikoita, joita esitellään tällä kurssilla. Datan käsittelyn lisäksi tutustutaan neuroverkkoihin, tekstianalyysiin, kyberturvallisuuteen ja tekoälyn käyttöön eri yhteyksissä.

Tekoälysovelluksia käytetään useilla eri aloilla. Tekoälyä, erityisesti moderneja koneoppimismenetelmiä käytetään esimerkiksi puheen-, kuvan- ja tekstintunnistuksessa, tiedonlouhinnassa, lääketieteessä, peleissä sekä päätöksenteon tukijärjestelmissä. Tekoäly voi toimia ongelmanratkaisijan asemassa kyberuhkien havaitsemisessa, ratkaisemisessa ja torjunnassa.

Kurssi on jaettu lukuihin

• Johdanto ja käsitteitä
  • Koneoppiminen, data ja luokittelumenetelmät
  • Neuroverkot