Perheopinnot

Monitieteisissä perheopinnoissa tarkastellaan perhettä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista

Kohtaatko työssäsi perheitä? Haluatko ymmärtää paremmin perhettä ja sen monimuotoisuutta? Haluatko tutkintoosi perheasiantuntemusta lisäävän sivuaineen? Perheopinnot on aidosti monitieteinen opintokokonaisuus, joka välittää eri tieteenalojen ajankohtaista tietoa perheestä.

Perheopintojen esittely

Voit opiskella perheopintoja

  • ilmoittautumalla ja aloittamalla milloin vain
  • vaihtoehtoisilla suoritustavoilla
  • yksin tai ohjatuilla verkkokursseilla
  • oman opiskeluaikataulusi mukaan
  • kokonaan etänä, verkossa

Perheopinnot koostuvat viidestä opintojaksosta:

Johdatus perheopintoihin on monitieteinen opintojakso, joka sinun kannattaa suorittaa ensimmäisenä. Jakso johdattelee eri tieteiden perhetutkimukseen, perheen monimuotoisuuteen ja suomalaisen perheen kehityssuuntiin.

”Perheopinnot ovat olleet tuttuja oletuksia ravisteleva matka. Nyt tuntosarvet ovat herkillä ja katson maailmaa monimuotoisemmin perheiden näkökulmasta.”

– Katja, perheopintojen opiskelija

Perhe ja yksilö -opintojaksossa tarkastelet perhettä psykologian näkökulmasta. Tarkasteltavina ovat mm. lapsen kehitys perheessä, perheen vuorovaikutussuhteet sekä perheen ja parisuhteen voimavarat ja kriisit. 

Perhe ja kasvatus -opintojaksossa voit valita joko kasvatustieteen tai erityispedagogiikan vaihtoehdon. Molemmissa on pääteemana vanhemmuus. Jaksolla tarkastellaan myös perheen ja ammattilaisten yhteistyötä.

Perhe ja yhteiskunta -opintojaksossa tutkitaan perheen ja suomalaisen yhteiskunnan suhdetta sekä perheen arkea yhteiskuntatieteiden (yhteiskuntapolitiikan, sosiologian ja sosiaalityön) näkökulmista. Miten yhteiskunnalliset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat perheeseen?

Valinnaisissa perheopinnoissa perehdyt monitieteisesti itse valitsemaasi, ajankohtaiseen ja perhetutkimuksen näkökulmasta tarkoituksenmukaiseen ilmiöön.

Avoimen yliopiston opintotarjonta

Tule opiskelemaan Suomen suosituimpaan avoimeen yliopistoon. Löydät opintojen sisällöt, suoritustavat ja aikataulut opintotietojärjestelmästämme Korpista. Sieltä löydät myös opintojaksojen tiedot. Kysy tarvittaessa lisää oppiaineen yhteyshenkilöiltä.

Tutustu syksyn 2020 opinto-ohjelmaan JYU avoimen yliopiston opinto-oppaassa


Monitieteiset perheopinnot ja gerontologia avoimessa yliopistossa