Luonnonvarat ja ympäristö, Emmi Kallioinen: ”Alkio-opisto mahdollisti unelmien opiskelupaikan”

Lukion jälkeen Emmi Kallioinen hyödynsi välivuoden Alkio-opiston luonnontieteiden linjalla, jossa sai suoritettua jo valmiiksi yliopiston ensimmäisen vuoden kursseja ja valmistautua rauhassa pääsykokeisiin. Välivuosi mahdollisti Emmille unelmien opiskelupaikan luonnonvarat ja ympäristö -koulutusohjelmassa.

Valmistuin ylioppilaaksi koronapandemian pahimpaan aikaan vuonna 2020 ja jouduin aikaistamaan muutaman aineen kirjoituksia. Pandemian ja maailman epätietoisuus vaikutti arvosanoihini ja tiesin, etten täyttäisi yliopiston hakuvaatimuksia. Tavoitteeni oli kuitenkin jo silloin päästä Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan biologiaa, mutta etänä tehty pääsykoe ei myöskään avannut minulle yliopiston ovia.

En kuitenkaan lannistunut vaan olin päättäväinen, sillä en halunnut viettää välivuotta töissä tai uusimalla lukion kirjoituksia. Olin aiemmin kuullut avoimesta yliopistosta lukioni opinto-ohjaajalta, joten päädyin hakemaan tietoa siitä, miten ja missä voisin suorittaa avoimen yliopiston opintoja.

Opiskelu oli työlästä, mutta palkitsevaa, ja motivaationi päästä opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon kasvoi päivä päivältä. Opiskelun aikana minulle tarkentui, että ensimmäinen vaihtoehtoni yliopistossa onkin Jyväskylän yliopiston luonnonvarat ja ympäristö -koulutusohjelma

Vaativaa mutta palkitsevaa opiskelua

Hain Korpilahdella sijaitsevan Alkio-opiston luonnontieteiden linjalle, jossa oli mahdollisuus suorittaa biologian ja luonnonvarat ja ympäristö -opintokokonaisuuden opintoja. Samalla valmistauduin pääsykokeisiin kansanopistokursseilla. Asuin Alkio-opiston asuntolassa yhden lukuvuoden ajan ja sain opiston opettajilta mahtavaa opetusta. Sain myös tukea uusista ystävistä, jotka suorittivat samaan aikaan avoimen väylän opintoja.

Opiskelu oli työlästä, mutta palkitsevaa, ja motivaationi päästä opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon kasvoi päivä päivältä. Opiskelun aikana minulle tarkentui, että ensimmäinen vaihtoehtoni yliopistossa onkin Jyväskylän yliopiston luonnonvarat ja ympäristö -koulutusohjelma, jonka aihepiirit olivat juuri sitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa saada osaksi uraani.

Avoimen väylässä hakuvaatimukset sekä biologian että luonnonvarat ja ympäristö -koulutusohjelmaan. Avoimen väylään kuuluu bio- ja ympäristötieteen perusopinnot (25 op), englannin ja kirjoitusviestinnän kursseja, joista Academic reading (3 op) ja Kirjoitusviestinnän perusteet (3 op) ovat pakollisia. Suoritin myös avoimen väylälle vaadittavan kemian Molekyylien maailma (5 op) kurssin. Näiden lisäksi täydensin opintojani tutkintoon sopivilla opinnoilla, kuten ekologialla ja lajintuntemuksen kursseilla. Täydentäviä opintoja väylällä tulee olla yhteensä 9 op, mutta suoritin niitä hieman enemmän. Kokonaisuudessaan avoimen väylälle vaaditaan 45 opintopistettä, mutta suoritin kursseja 60 opintopisteen edestä.

Opiskelu välivuotena kannatti

Vuoden päästä minulle aukesikin opiskelupaikka avoimen väylän avulla Jyväskylän yliopiston Luonnonvarat ja ympäristö -koulutusohjelmassa, joka oli ensimmäisenä toiveenani yhteishaussa. Sain hyväksi luettua kaikki suorittamani 60 opintopistettä heti tulevaan tutkintooni, minkä avulla pääsin suorittamaan opintojani toisen vuosikurssin tasolta. Sain hyödynnettyä välivuoteni siis juuri tavoitteiden mukaan opiskelemalla ja saamalla itselleni unelmieni opiskelupaikan!

Voin lämpimästi suositella avoimen yliopiston opintoja kaikille, jotka eivät ole varmoja vielä omasta unelmiensa opiskelupaikasta. Oikeiden opintojen avulla juuri se paikka on löydettävissä.

Bio- ja ympäristötieteet avoimessa yliopistossa