Kohti tulevaisuutta välivuoden jälkeen (Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Alkio-Opisto, Valtteri)

Valtteri opiskelee avoimessa yliopisto-opetuksessa Alkio-opistossa Yhteiskuntatieteet ja filosofia -kokonaisuutta. Opinnot ovat Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmien mukaiset. Valtteri hakee välivuoden jälkeen opiskelemaan ja on huomannut, että valintakokeisiin valmistautuminen on viime kevättä helpompaa. Suurta osaa aiheista Valtteri on opiskellut jo valmiiksi.

Opiskelijatarina liittyy kokonaisuuksiin: yhteiskuntatieteet ja filosofia, opiskelu yhteistyöoppilaitoksissa, Alkio-opisto

Kevään 2018 yhteishaussa pääsin Jyväskylän yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen eli ensimmäiseen hakukohteeseeni.

Hain tämän vuoden lopulla Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan yhteiskuntatieteitä ja filosofiaa ensimmäisenä hakukohteena. Kevään 2018 yhteishaussa pääsin Jyväskylän yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen eli ensimmäiseen hakukohteeseeni. Alkio-opistolla opiskellessani olen vuoden aikana tehdyistä kursseista saanut paljon tietoa pääsykoetta varten. Viime keväänä Jyväskylän yhteiskuntatieteellisessä pääsykokeessa ja materiaalissa oli sosiologiaan liittyviä asioita, mikä oli aika huono juttu koska en ollut opiskellut koko oppiainetta lukiossa tai muutenkaan. Nyt olen suorittanut täällä sosiologian johdantokurssin jo valmiiksi, ja suorittanut tentin kurssista, joten luonnollisesti olen paljon paremmassa asemassa kuin viime keväänä.

Jyväskylään, Turkuun tai muualle

Oikeastaan nyt Jyväskylän pääsykoekirjaa (Polkuja yhteiskuntatieteisiin) selaillessani huomaan, että olen suorittanut melkein kaikkiin kirjan kappaleisiin liittyvän kurssin; Kriittiseen ajatteluun, narratiiveihin, klassikkoihin, sukupuolentutkimukseen, edellä mainittuun sosiologiaan sekä politiikkaan yleensä. Pääsykoekirjan yksi kirjoittaja John Pajunen oli myös kriittisen ajattelun kurssin verkkoluentojen luennoitsija.

Olen hakenut myös Turun yliopistoon opiskelemaan valtio-oppia. Tässä auttaa se, että olen suorittanut Alkio-opistolla sekä valtio-opin että poliittisen historian opintokokonaisuuksia. Tämä on itselläni toisena hakukohteena, joten tulen panostamaan tähän vähemmän. Itseäni tosin mietitytti se, että ottaen huomioon kuinka hyvin Turun verkkokurssit menivät, olisi ehkä voinut laittaa Turunkin ensimmäiseksi hakukohteeksi. Mutta en ole suunnitellut muuttaa Keski-Suomesta muualle tässä tilanteessa, joten Jyväskylä tuntui luonnollisemmalle valinnalle. Omalta linjalta Turun yliopisto oli toinen tärkeä hakukohde, ja noin puolet olivat valinneet sen ensimmäiseksi hakukohteeksi. Pari heistä hakee sinne pääsykokeen sijasta väylän kautta, eli suoritettujen opintojen, arvosanojen, edistymisen perusteella hakien.

Alkiolla voi myös jatkaa

Mikäli en pääse kumpaankaan haluamaani kohteeseen, saatan tulla Alkiolle vielä toisen vuoden opiskelijaksi, jolloin voisin suorittaa yhteiskuntatieteiden ja valtio-opin linjalta myös muita opintokokonaisuuksia. Lisäksi voisin suorittaa Interdisciplinary Communication Skills -kurssin yhdistettynä Academic Reading -kurssiin, mitkä Jyväskylän yhteiskuntatieteellinen puoli vaatii, tosin näiden yhdistelmän voi suorittaa yliopistossakin. Toisen vuoden opiskelu koostuisi tosin jo suorittamistani opintokokonaisuuksista laajasti verkkokursseista, eikä valtio-opin varsinaista opetusta olisi minulla muuta kuin sosiaalityön opintokokonaisuudesta, tai muista mitä valtio-opin opintokokonaisuuksista mitä en ole vielä tähän mennessä suorittanut. Mutta opiskelu täällä olisi siis silti mahdollista, mikäli en pääse hakukohteisiin.

Valtteri Lehtonen, Alkio-opiston yhteiskunta- ja valtiotieteet -linja 2017–2018

Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opiston oven avaa vuosittain yli kaksi sataa eri puolilta Suomea tullutta opiskelijaa. Yhteistyökumppaneinamme on viisi yliopistoa ja kolme ammattikorkeakoulua.

Alkiolla saat laadukasta opetusta ja yksilöllistä ohjausta. Voit valita monipuolisesta opintotarjonnastamme sinua kiinnostavia opintoja, kehittää samalla akateemisia opiskelutaitojasi ja suorittaa osia tulevasta korkeakoulututkinnostasi. Opistoyhteisö tukee sinua opinnoissa onnistumisessa tarjoten monia mahdollisuuksia kasvuun, sivistykseen ja tulevaisuutesi alan löytymiseen. 

Alkiolla vallitsee hyvä yhteishenki ja lämmin, rento ilmapiiri. Saat ainutlaatuisia kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä.  Aktiivisen korkeakouluun suuntaavan opiskeluvuoden myötä otat isoja askeleita kohti tavoitteitasi!