Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Anni Tele: Avoimen väylällä opiskelu sujui joustavasti myös työn ohessa

Avoimen väylän opinnot ovat pesunkestäviä yliopisto-opintoja eli sijoitus tulevaisuuteen ja tutkintoon, Anni Tele kertoo. Hän haki väyläopintojensa perusteella yliopistoon ja opiskelee nyt Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa sosiologiaa.

Lukion jälkeen jäin harkitsemaan vielä alanvalintaa ja suuntasin kaupan alalle töihin, vaikka tiesin, ettei se ole lopullinen päämääräni. Vein omaa osaamistani eteenpäin myynnin ja markkinoinnin saralla monipuolisissa työtehtävissä, mutta samalla pohdin, mikä voisi olla minun alani. Tähän asti paras vastaus löytyi avoimen yliopiston avulla.

Kiinnostuksena ihmisten käyttäytymisen ymmärtäminen

Vaikken aluksi uskonut mahdollisuuksiini yliopisto-opiskelijana, kokeilin kuitenkin työn ohessa opiskelua avoimessa yliopistossa. Akateeminen maailma tuntui vieraalta, joten halusin ensin lähinnä tutustua yliopisto-opiskeluun.

Muutaman vuoden työuran jälkeen päätin ryhtyä opiskelemaan tutkintotavoitteisesti. Tiesin, että jos avoimia yliopisto-opintoja olisi kasassa riittävästi, voisin hakea yliopistoon suorittamieni opintojen perusteella eli avoimen väylän kautta.

Alanvalintaa tein poissulkutaktiikalla pohtimalla eri vaihtoehtojen osalta, mitä en ainakaan halua. Kokeilin avoimessa yliopistossa eri tieteenalojen opintoja, ja lopulta yhteiskuntatieteiden ja filosofian opinnot tuntuivat vastaavan parhaiten kiinnostustani. Huomasin, että halusin ymmärtää ihmisten käyttäytymistä, mikä tuntui sopivalta sosiaaliselle ja ihmisläheiselle luonteelleni.

Vahingossa sosiologiaa

Päädyin hakemaan yliopistoon avoimen väylältä, sillä tenteissä tai kokeissa en saa yleensä esiin parasta osaamistani. Hain yliopistoon kerran valintakokeen kautta ja yritin myös korottaa ylioppilastutkintoni arvosanoja todistusvalintaa varten, mutta yritykset eivät tuottaneet tulosta. Avoimen kursseja oli onneksi mahdollista suorittaa tenttien sijaan muun muassa oppimistehtävillä.

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaatti- ja maisteriohjelman väylähakuun vaadittiin kaikkiaan 60 opintopistettä. Opiskelin avoimessa yhteiskuntatieteiden ja filosofian yhteiset perusopinnot, sosiologian aineopinnot sekä muutamia valinnaisia kursseja. Lopulta minulla oli koossa jopa 78 opintopistettä, jotka saan osaksi tutkintoani. Vaikka opinnot maksoivat 15 € per opintopiste, väylä oli mielestäni hyvä sijoitus tulevaisuuteen, sillä se edisti yliopisto-opintojani.

Tein yhteiskuntatieteiden ja filosofian avoimen väylän opinnot niin rivakasti, etten oikeastaan edes huomannut valinneeni aineopinnoissa suuntautumisekseni sosiologiaa. Filosofia olisi ollut toinen, yhtä mielenkiintoinen tieteenala, josta olin innostunut jo lukiossa.

Väyläopinnot vahvistivat käsitystä omista kyvyistäni

Avoimen väylä on toimiva vaihtoehto ihmiselle, jolle sopii rauhallinen, itsenäisempi puurtaminen sekä asioiden syvällisempi sisäistäminen ja aiheen kartoittaminen. Jos haluaa yliopistoon valintakokeiden kautta, se vaatii tiukkaa, lyhyttä rupeamaa. Valintakoe sopii paremmin niille, jotka pärjäävät koetilanteissa.

Tykkäsin tehdä avoimen yliopiston opintoja joustavasti töiden lomassa. Sain valita itse ajankohdat, milloin opiskelen. Yllätyin, että avoimen yliopiston opinnot etenivät suhteellisen vaivattomasti, vaikka kirjoitin lukiosta A:n paperit.

En ole vielä varma, millaisiin työtehtäviin suuntaan valmistuttuani, sillä vaihtoehtoja on paljon. Tästä en kuitenkaan stressaa, sillä yliopisto-opintoja on takana vasta pari vuotta. Uskon, että tekevän ihmisen asiat järjestyvät aina.



Yhteiskuntatieteet ja filosofia avoimessa yliopistossa

Tutustu yhteiskuntatieteiden ja filosofian opintoihin avoimessa yliopistossa.

Voit myös hakea tutkinto-opiskelijaksi Jyväskylän yliopistoon avoimen yliopiston opintojen perusteella. Tutustu Jyväskylän yliopiston avoimen väyliin.