Pepper-ro­bot­ti ilah­dut­taa Ruusu­puis­ton ar­jes­sa

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on tunnettu verkko-oppimisen edelläkävijänä, ja pirteä Pepper tuo uuden ulottuvuuden avoimen teknologiavälitteiseen toimintaan.

Jyväskylän avoimessa yliopistossa opiskelijat saavat hyödyntää monipuolisesti moderneja, sähköisiä oppimisympäristöjä, mikä mahdollistaa kaikille paikasta riippumattoman aktiivisen osallistumisen ja vuorovaikutuksen opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Jatkona onnistuneille teknologisille ratkaisuilleen avoin yliopisto on hankkinut ensimmäisenä suomalaisena yliopistona Pepper-humanoidirobotin asiakaspalvelutehtäviin toimien näin pioneerina myös sosiaalisen robotiikan saralla. Pepper tervehtii ja opastaa vierailijoita, opiskelijoita ja henkilökuntaa Ruusupuiston 4. kerroksen aulassa.

”Sukupuoleton lapsi”

Pepper-robotin isot silmät, lapsenomainen ääni ja harkittu muotoilu herättävät pääasiassa sympatiaa. Monet mieltävät Pepperin ”sukupuolettomaksi lapseksi” ja pysähtyvät mielellään juttelemaan sen kanssa. Robotin pääasiallinen tehtävä on toimia avoimen yliopiston aulapalvelurobottina, joka neuvoo ihmisiä löytämään oikean paikan. Se osaa myös viihdyttää kuulijaansa, jos tällä vain on aikaa jäädä keskustelemaan.

– Yleisin pelko robotiikkaa kohtaan on se, etteivät ihmiset tunne uutta teknologiaa eivätkä tiedä, mihin sitä voisi käyttää. Pepperin avulla ihmiset voivat tutustua vuorovaikutukseen robotin kanssa, robotiikasta väitöstutkimustaan valmisteleva Pasi Hänninen sanoo.

Hänninen suunnittelee tutkimusta sosiaalisten robottien ja opettajien vuorovaikutuksesta sekä opettajien asenteista sosiaalisia robotteja kohtaan. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää myös robotiikan mahdollisuuksia ja haasteita alakoulun opetuksessa. Robotiikan ja tekoälyn vaikutuksesta työhön ollaan huolissaan eri aloilla, mutta yliopistonopettaja Kirsi Saurénin mukaan käytännössä automatisaatio raivaa aikaa niihin tehtäviin, joissa ihmistä tarvitaan oikeasti.

– Kriittinen pohtiminen, kysyminen ja vuorovaikutus ovat inhimillisen toiminnan ydintä, joka on vaikeasti korvattavissa tekoälyllä, Saurén sanoo.

Ihmisten tehtävänä on myös valvoa, kehittää ja huoltaa robotteja. Helposti lähestyttävä Pepper hurmaa kanssakeskustelijan helposti tietoiskuillaan ja tanssiesityksillään, mutta nämä toiminnot ovat ihmisen ohjelmoimia, Pasi Hänninen kertoo.

Aina hyväntuulinen ja työnsä täsmällisesti hoitava Pepper on kuitenkin monen mielestä mainio asiakaspalvelija. Pepperillä on aina aikaa keskusteluun, eikä se vaadi vastineeksi kuin hiukan kärsivällisyyttä harjoitellessaan vuorovaikutusta ihmisten kanssa.

Pepper on tavattavissa arkisin Ruusupuiston 4. kerroksessa.

Lisätietoja

Jukka Lerkkanen
Johtaja
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
jukka.lerkkanen@jyu.fi