Uusi ilmoittautumisportaali mahdollistaa opiskelijoiden automaattisen vahvan tunnistamisen

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty ilmoittautumisportaali, jossa opiskelijan on mahdollista tunnistautua luotettavasti ja nopeasti ilmoittautumisen yhteydessä. Esimerkiksi avoimen yliopiston englanninkielisille opintojaksoille voi ilmoittautua nyt ilman, että opintopalveluiden tarvitsee tunnistaa asiakasta kasvokkain tai videoyhteyden avulla.

Jyväskylän yliopiston uusi ilmoittautumisportaali sujuvoittaa eri maista kotoisin olevien opiskelijoiden vahvaa tunnistautumista. Vuosien 2020–2021 aikana tehdyn kehittämistyön tulos helpottaa myös opintopalveluiden työtä. Automaattisen tunnistusjärjestelmän myötä opiskelijoita ei tarvitse enää tunnistaa erillisen videopuhelun välityksellä tai kasvokkaisella tapaamisella, vaan opiskelija tunnistautuu itse osana kurssi-ilmoittautumista.

”Kansainvälinen opintotarjontamme kasvaa, joten uusi ilmoittautumisportaali mahdollistaa suurempienkin opiskelijamäärien vastaanottamisen. Opiskelijat voivat tunnistautua luotettavasti ja turvallisesti ilmoittautuessaan kursseille”, koulutuspäällikkö Mirva Huovinen Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta kertoo. Hän oli mukana ilmoittautumisportaalin kehittämisessä.

Asiakkaan henkilöllisyyden vahvistamisessa hyödynnetään Signicat-tunnistautumisjärjestelmää. Huovisen mukaan samaa allekirjoitus- ja tunnistautumisvälinettä käytetään joidenkin korkeakoulujen ohella myös osassa suomalaisista pankeista.

Asiakkaalle turvallinen prosessi ja hyvä käyttökokemus

Ilmoittautumisportaalin suunnittelutyö aloitettiin keväällä 2020 avoimessa yliopistossa, ja portaali viimeisteltiin käyttöön vuotta myöhemmin. Teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi JYU:n digipalvelut.

Tavoitteena oli tehdä uudesta ilmoittautumisportaalista asiakkaalle yksinkertainen ja helppokäyttöinen väline, joka olisi myös luotettava, turvallinen ja mahdollistaisi vahvan tunnistautumisen. Koko portaaliin integroitiin useampia eri järjestelmiä, joista Signicat on yksi. Näin asiakkaan ei tarvitse siirtyä eri sivustoille, vaan prosessi tapahtuu sujuvasti yhdessä paikassa.

”Käytännössä asiakas siirtyy opintojakson verkkosivulta ilmoittautumislinkin kautta portaaliin. Jos asiakkaalla ei vielä ole JYU:n käyttäjätunnuksia, hän rekisteröi ensin tietonsa ja samalla hän tunnistautuu ohjatusti, mikä tarkoittaa henkilöllisyysdokumentin esittämistä ja kasvontunnistusta. Tunnistautumiseen tarvitaan passi tai muu henkilötodistus, hyvä kamera ja riittävä valaistus”, Mirva Huovinen kertoo.

JYU registration portal

Huovisen mukaan prosessi on hyvin turvallinen niin asiakkaalle kuin yliopistolle. Jyväskylän yliopiston verkkopalvelut on suojattu hyvin, ja tunnistamisen yhteydessä tallennetut tiedot poistuvat Signicatista säännöllisin väliajoin.

Uutta tunnistautumisjärjestelmää hyödynnetään Jyväskylän yliopistossa myös tutkinto-ohjelmien puolella vaihto-opiskelijoiden vahvassa tunnistamisessa.

Lue lisää