Uutuuskurssi: Tekoälyn perusteita ja sovelluksia kaikille

Täysin verkon välityksellä tehtävä peruskurssi johdattaa opiskelijat ajankohtaisen tekoälyn maailmaan. Tällä uudella opintojaksolla ei ole esitietovaatimuksia, vaan se on tarkoitettu kaikille tekoälystä ja sen sovelluksista kiinnostuneille. Kurssin laajuus on 2 opintopistettä.

Tekoälyn perusteita ja sovelluksia -opintojakso (2 op) tutustuttaa opiskelijat arkisiin asioihin, joiden toiminnassa tekoäly on osana. Kurssin suorittamiseen ei tarvitse erityistä osaamista tai esitietoja, sillä opintojakso on tarkoitettu yleiseksi johdannoksi tekoälyn maailmaan. 

Opintojakson opettaja Heli Tuominen kertoo, että tekoälysovelluksista on hyötyä monella eri alalla.

”Tekoälyä käytetään esimerkiksi puheen- ja kuvantunnistuksessa, tiedonlouhinnassa, lääketieteessä, peleissa sekä päätöksenteon tukijärjestelmissä. Tekoäly voi toimia myös ongelmanratkaisijana kyberuhkien havaitsemisessa ja torjunnassa”, Tuominen sanoo.

Modernit tekoälysovellukset perustuvat pääosin datasta oppimiseen. Jotta tekoäly kykenisi ihmismäiseen toimintaan, sen pitäisi pystyä oppimaan asioita esimerkiksi kuvista, puheesta, muista äänistä, teksteistä ja tapahtumaketjuista. Opettamisessa käytettävän datan käsittelyyn tarvitaan monenlaisia tekniikoita, joita esitellään tällä opintojaksolla. Datan käsittelyn lisäksi kurssilla tutustutaan neuroverkkoihin, tekstianalyysiin, kyberturvallisuuteen ja tekoälyn käyttöön eri yhteyksissä.

”Monissa arjessa tutuissa asioissa kuten hakukoneissa, roskapostisuodattimissa, kohdennetussa mainonnassa, älypuhelinten ääniohjauksessa ja parkkihallien rekisterintunnistimissa käytetään neuroverkkoja tai muita moderneja koneoppimisen menetelmiä”, Tuominen kertoo.

Tervetuloa oppimaan! Kurssi suoritetaan joustavasti omaan tahtiin verkkotehtävinä.