Korkeushyppääjä Gabriela Kosonen: Urheilija saa opiskelusta oivalluksia ja osaamista

Gabriela Kosonen tavoittelee ennätyskuntoa korkeushypyssä, muun muassa heinäkuun 8. päivän Motonet GP-kilpailussa. Hän myös opiskelee JYU avoimessa yliopistossa liiketoimintaosaamista ja tekee töitä sairaalassa. Kun on monessa mukana, palautumisesta huolehtiminen on onnistumisen edellytys.

”Urheilijalle on luonnollista pyrkiä kehittämään itseään jatkuvasti. Opinnot avoimessa yliopistossa tarjoavat siihen mahdollisuuden ja ne myös sopivat hyvin minun tilanteeseeni hyvin”, toteaa JKU:ta edustava korkeushyppääjä Gabriela Kosonen.

Hän opiskelee Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa liiketoimintaosaamisen perusopintoja.Aiemmalta koulutukseltaan Gabriela on sairaanhoitaja. Kokonaan uuden alan opinnot ovat muun muassa oman uran mahdollisuuksien pohdintaa ja laajasti hyödynnettävissä olevan osaamisen kerryttämistä. Yliopisto-opinnot ovat myös uudenlaista opiskelua akateemisine käytäntöineen.

”Hain haastavaa opiskelua, joka pistää oikeasti ajattelemaan. Sitä olen saanut ja oppinut opiskellessa paljon. Olen saanut opinnoista oivalluksia ja ajattelumalleja. On hienoa huomata miten opitut asiatnäkyvät todellisessa elämässä, vaikkapa työpaikalla viestintätilanteissa. Opintojen avulla olen pystynyt näkemään nämä tilanteet ja vuorovaikutukseen vaikuttavat tekijät eri tavalla kuin aiemmin.”

Avoimen opinnot sopivat hyvin poikkeustilanteeseen, jossa ulkomaille suunniteltu treenileiri peruuntui. Parin opintojakson suorittamisen jälkeen Gabriela sai kutsun töihin sairaalaan, jolloin joustavat opinnot oli mahdollista siirtää hetkeksi sivummalle. Seuraava kurssi on jo valittu. Se on markkinoinnin perusteet.

Opiskelu on sujunut hyvin. Ensimmäisen kurssin jälkeen järjestelmät, opiskelutavat ja yliopisto-opintojen käytänteet olivat jo tuttuja. Kirjallisuutta Gabriela on lainannut yliopiston kirjastosta ja lukenut verkosta. Samaa opintokokonaisuutta tekevän seuratoverin, Julia Enarvin, kanssa vertaistuesta on ollut iloa puolin ja toisin. Julia on GP-kisassa mukana 100 metrin aitajuoksussa. 

Pitkäjänteisiä tavoitteita ja töitä niiden eteen

Heinäkuun 8. päivänä Jyväskylässä pidettävässä yleisurheilun Motonet GP-kisassa Gabriela Kosonen on mukana naisten korkeushypyssä. Poikkeustilanteen jälkeen tuloskunto jännittää, mutta kuten aina, urheilija pyrkii parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

”Odotan kotikisaa innolla. Hienoa, että kisa saadaan järjestettyä poikkeustilanteessa ja aivan mahtavaa, että Jyväskylässä kotikentällä voidaan kisata tällä tasolla.”

Gabrielan ennätyskorkeus on 181 cm. Muutaman haastavan vuoden jälkeen hän tavoittelee paluuta ennätystasolle ja sitten sen parantamiseen valmentaja Jouko Kilven tuella. Nuorten arvokisaedustajana pitkäjänteisenä tavoitteena on ollut luonnollisesti nousu myös aikuisten arvokisatasolle.

”Olen tunnollinen tekijä ja pistän itseni likoon siinä mitä teen, niin urheillessa kuin opiskellessa.”

Urheilijan on pidettävä huoli riittävästä palautumisesta. Kuormitusta arkeen tulee päivittäisistä treeneistä, töistä ja opinnoista. Vaikka opiskeluunkin liittyy tavoitteita ja haaveitakin, arki ja sen suunnitelmat Gabriela tekee nyt urheilun ehdoilla.

”Olen katsellut vähän yliopiston tutkinto-opintojakin. En ole täysin varma siitä mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Kauppatieteiden opiskelusta on varmasti hyötyä. Avoimessa yliopistossa on mahdollista kokeilla minkä alan opinnot sopivat itselle. Kannustan opiskeluun avoimessa, se on itsen kehittämistä, joka sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin. Avoimen väylän opinnoissa voi edistää myöshakeutumista tutkinto-opintoihin”, Gabriela Kosonen sanoo.

Kuva: Tero Siivola